UE, ajutor nesperat pentru Ucraina, pentru iarna care vine. Va furniza adăposturi temporare pentru vreme rece, generatoare și kituri de reparare a rețelei electrice

Elena Avramescu 17.11.2022, 15:17
UE, ajutor nesperat pentru Ucraina, pentru iarna care vine. Va furniza adăposturi temporare pentru vreme rece, generatoare și kituri de reparare a rețelei electrice

Veste bună pentru Ucraina chiar înainte de venirea iernii. UE a anunțat că va furniza Ucrainei adăposturi temporare pentru vreme rece, generatoare și kituri de reparare a rețelei electrice totul pentru a ajuta țara să treacă cu bine peste iarnă. Acest lucru va fi făcut înainte de reluarea ostilităților în conflictul cu Rusia.

Ucraina primește ajutor din partea UE pentru a trece iarna cu bine

„Iarna este aproape aici și aceasta este acum prioritatea noastră cardinală atunci când vorbim despre ajutorul umanitar. Distrugerea sistematică de către Rusia a infrastructurii critice din Ucraina a făcut ca sprijinul pe timpul iernii să fie și mai crucial”, a declarat joi comisarul pentru gestionarea crizelor din cadrul blocului, Janez Lenarcic.

De câteva săptămâni, toate statele membre UE au fost rugate să se pregătească pentru fluxuri suplimentare de refugiați din Ucraina în timpul iernii, în cazul în care va avea loc o intensificare a atacurilor, a spus Lenarcic.

„Încurajăm statele membre să pună la dispoziție suficiente resurse pentru a face față acestui tip de nevoi sporite”, a spus el.

Nu trebuie uitat faptul că iernile în Ucraina sunt extraordinar de reci, cu temperaturi care coboară mult sub zero grade Celsius, astfel că situația din acest an va fi mai rea ca niciodată, deoarece sunt șanse mari ca Rusia să continue atacul asupra infrastructurii de energie electrică, apă și încălzire.

Rusia amenință Ucraina daca va incerca sa recepereze Crimeea. „Orice pretentie va presupune un raspuns adecvat”
Razboi in Ucraina

„Vă puteți imagina cât de grea ar putea fi această iarnă pentru ucraineni când se vor confrunta cu penurii de energie, pene de curent, lipsa apei, lipsa încălzirii, a petrolului”, a mai spus Lenarcic.

La începutul lunii noiembrie, premierul ucrainean Denys Shmyhal a dat o declarație, în care a spus că vor fi luate în considerare livrările așteptate din străinătate, astfel că este de așteptat ca Ucraina ar trebui să aibă destule rezerve de gaze pentru această iarnă.

Condițiile impuse de Rusia pentru a încheia războiul din Ucraina

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a dat de înțeles că Rusia ar putea începe negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina, în contextul în care Occidentul îndeplinește o serie de condiții.

Acest lucru se întâmplă la 8 luni după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina, la 24 februarie. Deși Moscova a sperat inițial la o victorie rapidă, invazia a scos la iveală slăbiciuni în armata lor care au estompat câștigurile Kremlinului. În plus, Ucraina a primit sprijin din partea Occidentului în privința eforturile de apărare.

În pofida acestui lucru, Serghei Lavrov a discutat despre posibilitatea unor negocieri între Rusia și Occident în timpul unui interviu la televiziunea de stat rusă.

„Rusia este întotdeauna pregătită să îi asculte pe colegii noștri occidentali, dacă aceștia vor face o altă cerere pentru a organiza o conversație”, a spus Lavrov.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...