UE a aprobat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Care sunt cele mai dure măsuri

06 10. 2022, 21:21

Uniunea Europeană a impus noi restricții comerciale Rusiei și a extins lista persoanelor care fac obiectul înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie, ca parte al celui de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, după anexarea celor patru regiuni ucrainene. Măsurile au intrat în vigoare joi.

Noile sancțiuni pregătesc plafonarea prețului la petrol

Aceste noi măsuri, publicate în Jurnalul Oficial al UE, reprezintă un „răspuns la escaladarea Rusiei în războiul pe care îl duce în continuare împotriva Ucrainei, ilustrat în special de anexarea teritoriilor ucrainene după rezultatul unor referendumuri ilegale, mobilizarea suplimentară a trupelor și amenințarea cu arme nucleare”, precizează Comisia Europeană.

De asemenea, al optulea pachet de sancțiuni pregătește terenul pentru punerea în aplicare a plafonării prețului pentru petrolul rusesc, măsură convenită la summitul G7 și interzicerea cetățenilor UE să dețină funcții în organele de conducere ale anumitor companii de stat din Rusia. Acest set de sancțiuni, introduce noi interdicții pentru import în UE, care ar reduce veniturile Moscovei cu șapte miliarde euro.

UE a sancționat Rusia pentru a opta oară de la începutul războiului.

Acest nou pachet de sancțiuni include, în special, un embargo asupra importurilor de produse din fier și oțel, mașini și aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălțăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice și bijuterii care nu sunt din aur, notează Le Figaro.

30 de persoane adăugate pe lista neagră

Noile restricții la export vizează reducerea capacității Rusiei de a-și dezvolta sectorul de apărare și securitate. Acestea se referă în special la „interzicerea exportului de cărbune, inclusiv de cărbune de cocsificare (utilizat în site-urile industriale rusești), anumite componente electronice specifice (folosite la armele rusești), articole utilizate în aviație, precum și anumite produse chimice”, mai precizează executivul european.

În plus, 30 de persoane și șapte entități au fost adăugate pe o listă neagră care include un total de peste 1.300 de nume, supuse înghețării activelor și interdicțiilor de ședere în UE. Oamenii și entitățile vizate sunt implicate în ocupația rusă, anexarea ilegală și referendumurile false din teritoriile din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Printre aceștia se numără înalți oficiali și militari, precum și companii care sprijină forțele armate ruse.

Embargoul UE asupra importurilor de țiței pe mare este menținut pe deplin.

Plafonarea de preț, odată implementată, va permite operatorilor europeni să transporte petrol rusesc în țări terțe, cu condiția ca prețul acestuia din urmă să rămână sub un plafon prestabilit”, precizează Comisia.

Măsura ar urma să intre în vigoare pe 5 decembrie 2022 pentru țiței și pe 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate.