UDMR-ul, reacție fără precedent la adresa lui Iohannis. Cum îl acuză pe președintele României

Redacția IMPACT 07.05.2020, 12:19
UDMR-ul, reacție fără precedent la adresa lui Iohannis. Cum îl acuză pe președintele României

Klaus Iohannis este în continuare subiectul discuțiilor din spațiul public după afirmațiile făcute despre proiectul de lege care prevede autonomia Ținutului Secuiesc . Kelemen Hunor, liderul UDMR își exprimă neîncrederea față de informațiile transmise de șeful statului.

Kelemen Hunor: „Preşedintele Klaus Iohannis a reuşit să distrugă ideea de dialog politic raţional”

În 23 aprilie 2020, a fost adoptată în Camera Deputaţilor propunerea legislativă privind Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc, ca urmare a depăşirii termenului de 45 de zile pentru dezbatere şi vot (aprobare tacită). După o ședință de aproape două ore, Senatul a respins proiectul de lege. Doar senatorii Uniunii Democrate Maghiare au votat pentru. Kelemen Hunor, liderul grupării, respinge ideea potrivit căreia UDMR ar fi  pregătit o așa zisă lovitură prin redactarea unui cod administrativ paralel, care ar putea fi componenta unei înțelegeri ascunse cu premierul Ungariei, Viktor Orban.  Viktor Orban, premierul Ungariei și Kelemen Hunor, liderul UDMR, la o conferință de presă din 2019. Foto: Inquam Photos/Raul Stef

Viktor Orban, premierul Ungariei și Kelemen Hunor, liderul UDMR, la o conferință de presă din 2019. Foto: Inquam Photos/Raul StefPoliticianul consideră că aceste aspecte sunt false și care instigă la ură și „xenofobie curată”.

„Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis, printr-o declaraţie de două minute şi jumătate, a reuşit să distrugă ideea de dialog politic raţional, să-şi bată joc de limba maghiară, şi a reuşit să stigmatizeze comunitatea maghiară din România.
Acum două zile, luni, preşedintele a lansat o nouă acuzaţie. Primul om în stat a susţinut că UDMR a promovat o lege şi a pregătit o nouă lovitură prin redactarea unui cod administrativ paralel, a susţinut că vrem impunerea limbii maghiare în Transilvania ca limbă oficială şi că dezideratele noastre sunt împotriva Constituţiei. Nu este adevărat, este fals, este o teorie conspiraţionistă, un fake news, este instigare la ură, este naţionalism şi xenofobie curată”, a spus Kelemen Hunor într-un video postat pe pagina sa de Facebook, citat de Agerpres.

Kelemen Hunor aduce în discuție competiția strânsă din politica românească, generată de politicienii care vor constant să demonstreze cine poate fi un român mai bun.

„Astăzi vedem o competiție acerbă între politicieni încercând fiecare să demonstreze, cine poate fi un român mai bun. Cine poate respinge mai spectaculos dezideratele noastre legitime. Cine reușește să anuleze mai repede drepturile noastre deja dobândite. În politica românească acest lucru este ceva obișnuit.
Însă eu am încredere că totuși ceva s-a schimbat în bine în acești 30 de ani: astăzi nu mai poți să prostești o țară întreagă cu pericolul maghiar, cu furatul Ardealului, cu un truc atât de ieftin”, a mai scris liderul formațiunii pe Facebook.

Notă: „Ținutul Secuiesc” este o denumire generică, ce nu există în fapt, dar a fost folosită îndelung în spațiul public pentru a denumi regiunea istorică situată în centrul României, care cuprinde teritoriile celor şapte foste scaune secuieşti de pe teritoriul judeţelor Harghita, Covasna, Mureş, dar şi Alba sau Cluj. În prezent, judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş sunt cunoscute ca fiind parte a acestui teritoriu. 

Urmăriți Impact.ro și pe