Ucrainenii revin în număr mare acasă, pentru a lupta cu armata rusă. Sute de mii s-au întors

Cătălina Burghelea 18.03.2022, 07:47
Ucrainenii revin în număr mare acasă, pentru a lupta cu armata rusă. Sute de mii s-au întors

Ucrainenii fug din calea războiului cu autobuzul, trenul, mașina sau pe jos. Sute de mii de refugiați trec zilnic granițele țărilor vecine, îndurând temperaturi reci, foame și teamă. Unii stau și câte 60 de ore în vamă. Acești oameni pleacă în Polonia, Ungaria, România, Moldova și Slovacia, unii rămân aici, iar alții aleg destinații mai îndepărtate, în număr nemaivăzut de zeci de ani. Cu toate acestea, nu mic este numărul persoanelor care aleg să se întoarcă în patria lor, pentru a lupta cu soldații ruși.

Ucrainenii vor să-și apere țara cu orice preț

În aceste trei săptămâni de la începutul invaziei ruse, aproape trei milioane de locuitori ai Ucrainei și-au părăsit casele în căutarea unui refugiu sigur în afara granițelor sale, iar Națiunile Unite estimează că numărul acestora va depăși probabil patru milioane în săptămânile și lunile următoare. Pe de altă parte, sute de mii revin acasă, pentru a lupta împotriva Rusiei.

„În acest ritm, situația pare să devină cea mai mare criză a refugiaților din Europa acestui secol”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției ONU pentru refugiați, Shabia Mantoo.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, este de acord cu Mantoo, spunând unei recente sesiuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU că „am lucrat în crizele refugiaților timp de aproape 40 de ani și rareori am văzut un exod atât de rapid de oameni — cel mai mare, cu siguranță, în interiorul Europei, de la războaiele balcanice”.

Diaspora ucraineană revine acasă

Între timp, peste 320.000 de cetățeni ucraineni s-au întors acasă cu scopul să-și ajute țara în lupta cu Rusia, anunță Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei. Majoritatea sunt bărbați.

„Băieții noștri nu renunță, așa că trebuie să ajutăm, trebuie să luptăm pentru țara noastră. Ucraina trebuie să fie liberă, ca toți oamenii”, a scris Serviciul de Stat pe Twitter.

Refugiații din Ucraina au parte de „umanitate extraordinară” în UE

Cel puțin pentru moment, refugiații ucraineni au fost, în mare parte, primiți cu căldură de țările în care au ajuns, atât de guvern, cât și de cetățenii de rând, Grandi numind asta un „gest extraordinar de umanitate și bunătate”. Uniunea Europeană a declarat că țările sale membre sunt deschise și dornice să găzduiască ucrainenii care doresc să scape de violența de acasă și este gata să invoce, pentru prima dată în istoria sa, o directivă care le va permite refugiaților să rămână și să lucreze în tările UE timp de până la trei ani.

„Este o situație în care am putea avea milioane de oameni pe teritoriul nostru și trebuie să ne asigurăm că au protecție și drepturi corespunzătoare”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, pentru Euronews.

„Majoritatea ucrainenilor vin acum cu pașapoarte care le oferă intrarea fără viză timp de 90 de zile. Dar trebuie să ne pregătim pentru ziua 91”, a subliniat experta.

De ce se tem liderii europeni

Pe termen lung, există și îngrijorări. Un astfel de exod, nemaivăzut în Europa după Al Doilea Război Mondial, ar putea cauza serioase probleme economice și politice în țările gazdă, punând sub presiune locurile de muncă și provocând reacții rasiste.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...