Ucraina va deveni membră NATO. Jens Stoltenberg a făcut anunțul

Ana-Maria Tudor 21.04.2023, 16:15
Ucraina va deveni membră NATO. Jens Stoltenberg a făcut anunțul

Țările membre NATO sunt de acord că Ucraina să devină membră a Alianței. Înaintea întâlnirii de vineri a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza americană Ramstein din sudul Germaniei, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat necesitatea ca Ucraina să devină membră a Alianței și să se asigure că nu va mai fi o țintă în viitor. Acesta a afirmat faptul că obiectivul principal al NATO în prezent este acela de a-și oferi sprijinul Ucrainei în lupta acesteia împotriva Rusiei.

Secretarul general al NATO a efectuat recent o vizită la Kiev, iar acesta a profitat de ocazie și l-a invitat pe președintele Volodimir Zelenski să participe la summit-ul din luna iulie. Potrivit spuselor lui Stoltenberg, viitorul Ucrainei se află în familia euro-atlantică și în NATO, iar odată ce războiul se va încheia, Kiev-ul trebuie să ia măsurile necesare pentru a putea descuraja noile atacuri.

Moscova dorește că Ucraina să nu devină membră NATO.

 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a fost conștient de faptul că Ucraina va ridica problema aderării și a garanțiilor de securitate, așa că acesta a oferit asigurări clare că în cadrul summitu-lui, aceste cerințe se vor afla în capul listei de priorități.

Volodimir Zelenski, despre situatia Ucrainei: „Următoarele 24 de ore sunt cruciale”. 90% dintre ucraineni il sustin pe presedinte, potrivit unui sondaj

În general, garanțiile de securitate pot să includă promisiuni privind sprijinul militar și cel diplomatic, dar și sancțiuni împotriva agresorului, precum și asistență economică și umanitară. Cu toate acestea, oferirea garanțiilor de securitate poate fi o chestiune delicată și se pot crea tensiuni și reacții negative din partea altor state sau organizații internaționale. NATO a ajutat oricum Ucraina cu sprijin militar, logistic și financiar în cadrul unei operațiuni de asistență și reformare a sectorului de securitate. Însă Rusia consideră că aderarea Ucrainei la NATO și oferirea de garanții de securitate reprezintă o amenințare la adresa securității și a intereselor sale naționale.

 

Pregătiri pentru aderarea Ucrainei la NATO

 

În septembrie 2020, guvernul ucrainean a solicitat oficial aderarea accelerată la NATO. În trecut, NATO a făcut promisiuni privind sprijinul pentru aderarea Ucrainei la alianță. În 2008, NATO a declarat că Ucraina avea posibilitatea de a deveni membră a alianței, însă procesul de aderare a fost încetinit de conflictul cu Rusia din 2014.

În plus, aderarea la Alianță necesită îndeplinirea unui set de criterii și standarde, precum reformarea sectorului de securitate, combaterea corupției și respectarea drepturilor omului. În concluzie, în condițiile actuale, procesul de aderare va fi dificil, continuarea conflictului cu Rusia și opoziția unor membri NATO având puterea de a încetini acest proces.

 

Urmăriți Impact.ro și pe