Ucraina spune că atacurile rusești asupra Donbasului se intensifică

Elena Avramescu 20.05.2022, 11:57
Ucraina spune că atacurile rusești asupra Donbasului se intensifică

Forțele ruse și-au intensificat ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei folosind artilerie, lansatoare de rachete și avioane pentru a distruge apărarea din jurul Donețk, a declarat vineri Statul Major al Ucrainei. „Inamicul rus a efectuat bombardamente masive de artilerie asupra infrastructurii civile, inclusiv mai multe lansatoare de rachete”, se arată într-un comunicat.

Atacurile rusești asupra Donbasului nu contenesc să se oprească

Obuzele rusești în Luhansk, tot în Donbas, au ucis 13 civili în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai. Doisprezece au fost uciși în orașul Sievierodonesk, unde un atac rusesc nu a avut succes, a spus el. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele, iar Rusia neagă că a vizat civili.

Regiunea industrială Donbas, punctul central al ofensivelor ruse recente, a fost distrusă, a spus președintele Volodimir Zelenski, în timp ce unele dintre cele mai bogate țări din lume s-au angajat să susțină Kievul cu miliarde de dolari.

De când s-a îndepărtat de capitala Ucrainei, Rusia folosește artileria și armura în masă pentru a încerca să cucerească mai mult teritoriu în Donbas, compus din zonele Donețk și Lugansk, pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

„Ocupanții încearcă să exercite și mai multă presiune. Este iadul acolo – și asta nu este o exagerare. Donbasul este complet distruse”, a spus Zelenski într-o adresă joi seară. Au existat, de asemenea, „greve constante” în regiunea Odesa din sud, a spus el.

Moscova numește invazia sa o „operație militară specială” pentru a scăpa Ucraina de fasciști, o afirmație despre care Kievul și aliații săi occidentali spun că este un pretext fără temei pentru un război neprovocat.

Țările din NATO care vor să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia
Atacurile continuă pe frontul din Donbas

Este probabil ca Rusia să-și consolideze operațiunile în regiunea Donbas odată ce va securiza orașul-port Mariupol din sud, scena unui asediu de câteva săptămâni, a anunțat serviciile de informații militare britanice. Pe măsură ce invazia se apropie de cele trei luni, Senatul SUA a aprobat joi cu o majoritate covârșitoare un nou ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, de departe cel mai mare pachet de ajutor al SUA până în prezent.

Grupul celor șapte națiuni bogate a fost de acord să ofere Ucrainei 18,4 miliarde de dolari. Ucraina a spus că banii vor accelera victoria asupra Rusiei și sunt la fel de importanți ca „armele pe care le oferă”.

Casa Albă lucrează pentru a pune rachete antinavă avansate în mâinile luptătorilor ucraineni pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, au declarat oficialii.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat Rusia că folosește alimente ca armă, ținând „ostatici” provizii nu doar pentru ucraineni, ci și pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Războiul a determinat creșterea prețurilor globale la cereale, uleiuri de gătit, combustibil și îngrășăminte.

UE a spus că caută modalități de a utiliza activele înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, în timp ce Statele Unite nu au exclus să pună sancțiuni asupra țărilor care achiziționează petrol rusesc.

Urmăriți Impact.ro și pe