Avertismentul SUA: „Vladimir Putin, hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria”

Beatrice Dumitru 10.05.2022, 19:53
Avertismentul SUA: „Vladimir Putin, hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria”

SUA au prezentat o imagine sumbră și incertă a următoarei faze a conflictului din Ucraina și susțin că acesta va deveni mai imprevizil și va escalada în următoarele luni. De asemenea, serviciile de informații au avertizat că Vladimir Putin este hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, până în Republica Moldova.

SUA, despre războiul lui Vladimir Putin

Directorul de Informații Naționale al SUA, Avril Haines, a spus în cadrul unei audieri în Congres că războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina este probabil să devină „mai imprevizibil și mai intens” în lunile următoare.

Comunitatea de informații americană consideră că următoarea fază a invaziei, care a intrat în cea de-a treia lună, este incertă, deoarece liderul de la Kremlin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și capabilitățile militare convenționale actuale ale Rusiei, informează CNN.

Avertismentul SUA. Vladimir Putin, hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria
Războiul din Ucraina a intrat în luna a treia.

Credem că se vor lua decizii ad-hoc în Rusia, atât în ceea ce privește ajustările interne necesare, cât și conflictul militar cu Ucraina și Occidentul. Și tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare cu potențial de escaladare pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește sau dacă el percepe că Rusia pierde în Ucraina”, a spus Avril Haines.

„Următoarea lună va fi semnificativă”

Comunitatea de informații al SUA crede că Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict prelungit și că obiectivele sale se extind cu mult dincolo de regiunea de est a Donbasului, unde armata sa este în prezent concentrată, după ce a fost nevoită să se retragă din jurul Kievului după prima lună de război.

Următoarea lună de lupte va fi semnificativă, deoarece Rusia încearcă să-și revigoreze eforturile. Dar chiar dacă au succes, nu avem încredere că lupta din Donbas va pune capăt războiului”, a subliniat șefa comunității de informații americane.

Pe termen scurt, Vladimir Putin dorește să cucerească cele două regiuni estice Donețk și Lugansk, să controleze orașul Herson și, eventual, să extindă un pod pe uscat pe coasta de sud a Ucrainei până în Transnistria, o regiune separatistă a Moldovei în care sunt staționate în prezent trupe ruse, a mai spus Avril Haines.

Dar pentru a ajunge în Transnistria, liderul de la Kremlin ar trebui să lanseze o mobilizare totală în interiorul Rusiei, pas pe care nu l-a făcut până acum, potrivit comunității de informații.

Avril Haine le-a mai spus parlamentarilor că președintele rus ar recurge la utilizarea armelor nucleare doar dacă simte că există o amenințare existențială pentru Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...