Ucraina și drumul lung până la aderarea la NATO. Kievul mai are pași importanți de făcut, în ciudat războiului cu Rusia

Andrei Dumitrescu 05.10.2022, 14:00
Ucraina și drumul lung până la aderarea la NATO. Kievul mai are pași importanți de făcut, în ciudat războiului cu Rusia

Kievul a reacționat la anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene prin anunțarea unei oferte surpriză și accelerate de aderare la alianța militară NATO.

Membrii actuali Polonia, România, Slovacia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Muntenegru și Macedonia de Nord susțin această candidatură.

Dar, în mod semnificativ, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a evitat să o susțină, în timp ce consilierul de securitate al SUA, Jake Sullivan, a declarat că cererea ar trebui amânată.

1. Riscă un război mai amplu

Faptul că se află în război complică situația.

În conformitate cu articolul 5 din acordul de apărare colectivă al NATO, dacă un stat membru este atacat, toate celelalte trebuie să considere că este vorba de un atac asupra lor și să vină în ajutorul aliatului lor.

Acest lucru înseamnă că, dacă Ucraina ar adera la NATO în timp ce se află încă în război cu Rusia, articolul 5 ar fi activat.

”Există riscuri de escaladare dacă Ucraina devine membru”, a declarat John Williams, profesor la Universitatea Durham, specializat în politică internațională, război și suveranitate, avertizând că ar putea duce la un „scenariu de coșmar”.

„NATO ar fi aruncat mai clar în război într-un mod mult mai direct”, a continuat el, ceea ce înseamnă că alți membri care se învecinează cu Rusia, cum ar fi statele baltice și Polonia, ar putea „deveni potențial o linie de front”.

Pe măsură ce cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei au avansat, Putin a amenințat că va răspunde cu aceeași monedă, în cazul în care NATO va desfășura acolo trupe și infrastructură.

Dar această reticență actuală nu a însemnat închiderea permanentă a ușii către Ucraina. După ce războiul se va încheia, Ucraina ar putea în continuare să se alăture alianței, Ucraina rămânând un viitor membru credibil.

„Să terminăm mai întâi conflictul”, a declarat Jamie Shea, fost secretar general adjunct al NATO. „Deocamdată, problema cheie este să păstrăm Ucraina ca stat funcțional și să scoatem forțele rusești de pe teritoriul său.”

„Să pregătim cina de astăzi și să ne facem griji pentru cina de săptămâna viitoare mai târziu”, a adăugat el.

2. Aderarea la NATO „nu este necesară” pentru Ucraina

NATO este deja angajată față de Ucraina.

Pe lângă zecile de miliarde de euro în ajutor militar și financiar din partea statelor membre individuale ale NATO, alianța însăși oferă un sprijin uriaș Ucrainei, coordonând această asistență bilaterală și livrarea de ajutor umanitar și neletal.

„Este ironic”, a spus Shea. „Toate aceste arme care curg în Ucraina înseamnă că, într-un fel, Ucraina are deja o garanție de securitate NATO […] fără a fi membru”.

„Uneori, poți obține multe beneficii ale apartenenței la NATO fără a adera efectiv”, a adăugat el, citând exemplul Kosovo, care a fost sprijinit de forțele de menținere a păcii din partea alianței la sfârșitul anilor 1990.

Același lucru este valabil și pentru amenințarea nucleară, sugerează profesorul Williams.

În urma comentariilor liderului cecen Ramzan Kadîrov, care a afirmat că Rusia ar trebui să folosească arme nucleare de mică putere în Ucraina, Washingtonul a declarat că va riposta sever, fostul director al CIA, David Petraeus, afirmând că SUA ar distruge trupele rusești din Ucraina și ar scufunda întreaga flotă din Marea Neagră.

3. Ucraina „nu este pregătită” pentru aderarea la NATO

Înainte de a putea adera la NATO, țările trebuie să îndeplinească anumite standarde economice, politice și militare.

Potrivit profesorului Williams, Ucraina este încă „la o distanță bună” de îndeplinirea acestor criterii de aderare, subliniind „probleme” cu „instituțiile democratice” și „procesele anticorupție” ale țării.

„Nu mai sunt mulți ani până când alegerile ucrainene au fost lucruri destul de corupte… și până la protestele masive de stradă care au încercat să pună Ucraina pe calea de a deveni un stat european modern, liberal și democratic”, a spus el, potrivit euronews.com.

„Această cale pare acum irevocabilă. Putin a garantat acest lucru. Dar este o cale lungă, instituțiile politice din Ucraina au de lucru”.

Oferta Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu dificultăți similare, existând preocupări legate de faptul dacă va îndeplini standardele și așteptările blocului.

Șeful NATO, masuri pentru ca razboiul din Ucraina sa nu extinda. „Mii de forte sunt in alerta maxima in intreaga Alianta”

Cu toate acestea, există speranțe că războiul va îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a îndeplini cerințele NATO, în special din punct de vedere militar.

„Ucraina va ieși din această situație cu probabil una dintre cele mai bune armate din NATO, deoarece a primit o mulțime de echipamente și antrenamente occidentale”, a declarat Shea.

Acest lucru o va face un „candidat mai atractiv” pe termen lung, a adăugat el.

4. Este dificil ca toți membrii NATO să susțină candidatura Ucrainei

Conform regulilor NATO, noii membri pot fi admiși doar dacă toți cei 30 de membri sunt de acord. Chiar dacă unul singur nu este de acord, acesta poate obstrucționa – sau chiar deraia – întregul proces.

Suedia și Finlanda s-au confruntat cu această dificultate în cazul propriilor cereri de aderare la NATO, iar Turcia a ridicat obiecții inițiale.

În același mod, Ungaria s-ar putea dovedi a fi o problemă pentru cererea de aderare a Ucrainei.

Aceste țări, care au o graniță terestră comună, au o dispută de lungă durată privind drepturile minorității ucrainene de limbă maghiară.

Din 2017, când Ucraina a făcut din ucraineană limba ucraineană limba obligatorie în școlile primare, Ungaria a blocat în mod repetat încercarea Ucrainei de a se integra atât în NATO, cât și în UE.

„Orban este genul de om care va face probleme dacă simte că are sprijin popular”, a spus Shea. „Uitați-vă la istoricul său în UE”.

Orban a criticat în repetate rânduri strategia Occidentului față de Rusia și s-a poziționat ca aliat al lui Putin, criticând utilizarea sancțiunilor și încheind acorduri în domeniul gazelor cu Moscova.

Opiniile din alte capitale europene reprezintă, de asemenea, o problemă.

„Marea întrebare este dacă Franța și Germania ar fi de acord”, a declarat William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la think tank-ul International Institute for Strategic Studies. „Ar fi ei dispuși să meargă atât de departe?”

În 2008, atât Parisul, cât și Berlinul au blocat încercările Ucrainei și Georgiei de a adera la alianță, în timp ce în februarie 2022 – cu doar o săptămână înainte de invazie – cancelarul german Olaf Scholz a declarat că aderarea Ucrainei nu era în cărți.

5. Ar fi o „victorie propagandistică” pentru Putin

De la izbucnirea războiului din Ucraina, Putin a promovat linia conform căreia Rusia este amenințată de NATO.

El a justificat în mod obișnuit invadarea Ucrainei pentru a scăpa Rusia de această amenințare, despre care susține că reprezintă un pericol pentru integritatea teritorială a Rusiei.

Dacă Ucraina ar adera la planul de apărare integrată al NATO, Shea susține că acest lucru ar implica invariabil plasarea de trupe și baze militare occidentale pe teritoriul ucrainean.

„Acest lucru i-ar da lui Putin un impuls propagandistic masiv”, a spus el. „Putin încearcă super, super tare, chiar cu disperare, să îi convingă pe ruși că există o amenințare existențială externă din partea NATO […] aducerea Ucrainei acum ar face doar jocul acestei narațiuni”.

Oficialii NATO și politicienii occidentali au precizat în repetate rânduri că războiul din Ucraina este un conflict între Kiev și Moscova, președintele american Joe Biden afirmând că nu ar atrage alianța într-un conflict mai larg din cauza Ucrainei.

Au existat temeri că această „victorie propagandistică” ar veni la momentul nepotrivit, pe fondul avansului tot mai ușor al Ucrainei pe câmpul de luptă și al sentimentului anti-război din Rusia.

Deși a sprijinit cu tărie cererea de aderare a Ucrainei, Alberque a declarat: „Putin și-a transformat propriile coșmaruri în realitate în întreaga Europă… Ucraina s-a aliniat cu Occidentul, a respins pentru totdeauna, Finlanda și Suedia în NATO.

Adică, este foarte bun la a se împușca singur în picior”, a adăugat el.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...