Ce urmează după „referendumul lui Putin”. Cel mai probabil scenariu pentru războiul din Ucraina

Andrei Dumitrescu 28.09.2022, 12:18
Ce urmează după „referendumul lui Putin”. Cel mai probabil scenariu pentru războiul din Ucraina

Rusia a încheiat organizarea de „referendumuri” în Ucraina ocupată, deschizând calea pentru anexarea unui număr mai mare de teritorii ucrainene suverane, în ceea ce unii au numit un moment all-in pentru Moscova. Kremlinul a amenințat că va anexa aceste teritorii încă de săptămâna aceasta, în timp ce Moscova încearcă să șantajeze Ucraina pentru a opri contraofensiva sa de succes.

Vot sub amenințarea armelor

Rusia a încheiat organizarea unui fals „referendum” pe teritoriile ocupate ale Ucrainei în patru regiuni: Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia, în care a cerut alegătorilor să solicite aderarea la Federația Rusă. Soldați ruși înarmați au supravegheat voturile din teritoriile ucrainene ocupate, unde multe persoane care susțin guvernul ucrainean au fugit de sub controlul rusesc. Ucrainenii au descris acest lucru ca fiind un vot ținut sub amenințarea armelor.

Așa cum era de așteptat, Moscova a obținut „rezultatele” pe care le dorea. Având o cerere de aderare aprobată (și nerecunoscută de nimeni), guvernul rus este acum pregătit să anexeze cele patru teritorii, care includ o parte din teritoriile care nu se află în prezent sub controlul Rusiei.

În ultimele săptămâni, Rusia a pierdut teren pe câmpul de luptă. Un contraatac ucrainean care a început luna trecută a capturat mai mult de 4.000 de kilometri pătrați în doar câteva săptămâni. Trupele sale au fost alungate din mare parte din regiunea Harkov, unde le promiseseră localnicilor că „Rusia a venit pentru totdeauna”, și au început să piardă teritorii din Donețk și Luhansk pe care le dețineau încă dinainte de 24 februarie. Moscova a fost umilită.

Analiștii spun că Rusia efectuează acum aceste anexări pentru a le opri retragerea. Prin declararea acestor teritorii ca făcând parte din Rusia, Moscova amenință cu un răspuns copleșitor, inclusiv un posibil atac nuclear, ca parte a unui război defensiv, dacă Ucraina nu oprește eforturile sale de succes de a-și elibera propriile teritorii. Amenințând cu o escaladare masivă, Rusia încearcă să își încetinească pierderile până când forțele sale se pot regrupa.

Cel mai probabil rezultat

Mulți se așteptau ca vineri, 30 septembrie, Putin să se adreseze Consiliului Federației cu o decizie de anexare oficială a teritoriilor. Conform legii, aceste tratate trebuie să fie prezentate mai întâi Consiliului Federației, organul superior al parlamentului rus, și apoi lui Putin pentru a fi semnate.

Acest lucru ar putea fi organizat în scurt timp. Dar acum, Consiliul Federației a indicat că nu va organiza o sesiune specială vineri. Dacă acest lucru este adevărat, atunci următoarea sesiune planificată ar avea loc pe 4 octombrie, adică vinerea viitoare.

Acest lucru ar putea indica faptul că Rusia ia o pauză pentru a face să penduleze negocierile cu Kievul și cu Occidentul pentru a încetini avansul Ucrainei. Sau că testează sprijinul local pentru o anexare. Dar, având în vedere că în străinătate există puțină încredere în președintele rus, o înțelegere pare puțin probabilă, iar anexarea pare a fi cel mai probabil rezultat.

Putin și alți înalți oficiali au sugerat că vor începe să trateze atacurile asupra regiunilor anexate ca pe cele asupra teritoriului suveran rusesc. Rusia a acuzat deja Ucraina că a efectuat atacuri transfrontaliere în timpul războiului, inclusiv în regiunea Belgorod și asupra unei baze aeriene rusești din Crimeea ocupată, despre care Moscova susține că este teritoriul său suveran. Cu toate acestea, Moscova spune acum că este serioasă și amenință cu o escaladare.

În ceea ce privește operațiunile militare, este posibil ca Rusia să înceapă să vizeze mai multe centre de populație și clădiri guvernamentale cu rachetele sale rămase, similar loviturilor care au vizat infrastructura energetică ucraineană în apropiere de Harkov la începutul acestei luni.

De asemenea, Moscova ar putea, eventual, să înceapă să organizeze exerciții nucleare sau chiar să efectueze lovituri nucleare tactice pentru a speria Occidentul. De asemenea, va trimite în grabă oameni mobilizați pe front pentru a ține liniile și pentru a împiedica Rusia să piardă și mai mult teritoriu în urma contraofensivei ucrainene.

Pe plan intern, Rusia ar putea închide frontierele sau introduce legea marțială în anumite teritorii. Măsurile stipulate de legea marțială ar putea include confiscarea proprietății, arestarea criticilor guvernului, tabere de internare pentru cetățenii străini și alte măsuri severe care ar face ca viața în Rusia să reflecte și mai mult cea a unui stat totalitar.

Ucraina vrea înapoi tot teritoriul

Ucraina a declarat că nu va accepta șantajul nuclear al Rusiei și că intenționează să elibereze tot teritoriul care a fost ocupat de Rusia de la începutul războiului. Oficialii occidentali au fost de acord, spunând că au adresat avertismente foarte severe Kremlinului să nu escaladeze acest conflict prin utilizarea unor arme puternice, inclusiv a opțiunii nucleare.

Acest lucru asigură o incertitudine incredibilă în zilele următoare. Vladimir Putin, atunci când și-a lansat amenințarea, a spus direct că „nu este o cacealma”.

Pe termen lung, Putin pare să aibă același obiectiv: controlul politic al Ucrainei. În timp ce înainte de război a spus că dorește garanții de securitate în legătură cu o eventuală extindere a NATO, acum este clar că urmărește schimbarea regimului de la Kiev și dominarea viitorului politic al țării.

Anexarea teritoriului din estul Ucrainei probabil că nu îl va satisface. Deși vrea să oprească avansul ucrainean pe termen scurt și să le dea timp trupelor sale să se regrupeze, mulți se așteaptă ca el să vrea să revină la ofensivă imediat ce trupele sale vor fi pregătite, potrivit The Guardian.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...