Suedia și Finlanda au sprijinul total al SUA în decizia lor de a solicita aderarea la NATO, a spus președintele Joe Biden

Elena Avramescu 20.05.2022, 07:58
Suedia și Finlanda au sprijinul total al SUA în decizia lor de a solicita aderarea la NATO, a spus președintele Joe Biden

Ambele țări și-au depus cererile de a face parte din Alianța de apărare a Vestului săptămâna aceasta, marcând o schimbare majoră în geopolitica europeană. Pentru a se alătura alianței, cele două națiuni au nevoie de sprijinul tuturor celor 30 de state membre NATO. Dar mișcarea națiunilor nordice a fost opusă de Turcia.

SUA oferă sprijin complet Suediei și Finlandei pentru aderarea la NATO

Vorbind alături de prim-ministrul suedez Magdalena Andersson și de prim-ministrul finlandez Sauli Niinisto joi la Casa Albă, Biden a numit cererile Suediei și Finlandei „un moment decisiv în securitatea europeană”.

„Noi membri care se alătură NATO nu reprezintă o amenințare pentru nicio națiune”, a spus acesta, potrivit BBC. Președintele a adăugat că a avea doi membri noi în „nordul înalt” ar „îmbunătăți securitatea aliaților noștri și va aprofunda cooperarea în domeniul securității la nivel general”.

Rusia a spus în repetate rânduri că vede NATO ca pe o amenințare și a avertizat cu privire la „consecințe” dacă blocul își va continua planurile de extindere.

Turcia a acuzat atât Suedia, cât și Finlanda că găzduiesc presupuși militanți din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup pe care îl consideră o organizație teroristă.

Cu toate acestea, atât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cât și ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, și-au exprimat încrederea că aceste preocupări vor fi în cele din urmă abordate.

Inca o tara se opune aderarii Finlandei si Suediei la NATO
NATO

Comentariile lui Biden au venit în momentul în care Senatul SUA a votat pentru aprobarea unui nou proiect de lege de 40 de miliarde de dolari (32 de miliarde de lire sterline) pentru a oferi ajutor militar și umanitar Ucrainei. Este cel mai mare pachet de ajutor de urgență de până acum pentru Ucraina.

Proiectul de lege, care a fost adoptat de Camera Reprezentanților cu sprijin bipartizan larg la 10 mai, era de așteptat să fie adoptat la începutul acestei săptămâni, dar a fost blocat de republicanul Kentucky Rand Paul din cauza unei dispute privind supravegherea cheltuielilor.

Dar liderul republicanului la Senat, Mitch McConnell, a respins aceste preocupări și a declarat reporterilor că Congresul are „responsabilitatea morală” de a sprijini „autoapărarea unei democrații suverane”. „Oricine este preocupat de costul sprijinirii unei victorii ucrainene ar trebui să ia în considerare costul mult mai mare în cazul în care Ucraina ar pierde”, a spus McConnell.

Săptămâna trecută, secretarul Apărării Lloyd Austin și secretarul de stat Antony Blinken au cerut Congresului să aprobe pachetul și au avertizat că armata americană are suficiente fonduri pentru a trimite arme la Kiev până pe 19 mai.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat pachetul de ajutor ca fiind „o contribuție semnificativă a SUA la restabilirea păcii și securității în Ucraina, Europa și lume”. Pachetul aduce ajutorul total al SUA livrat Ucrainei la peste 50 de miliarde de dolari, inclusiv 6 miliarde de dolari pentru asistență de securitate, cum ar fi instruire, echipamente, arme și sprijin.

Alte 8,7 miliarde de dolari vor fi alocați pentru a completa stocurile de echipamente americane deja trimise în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe