Gerhard Schroeder, prietenul lui Putin, a dezvăluit ce vrea Rusia pentru încetarea războiului. „Asta dorește Kremlinul”

Beatrice Dumitru 03.08.2022, 12:54
Gerhard Schroeder, prietenul lui Putin, a dezvăluit ce vrea Rusia pentru încetarea războiului. „Asta dorește Kremlinul”

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a fost dur criticat pentru că nu s-a disociat de Vladimir Putin, după ce acesta a ordonat invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. Mai mult, el a susținut că dorește să păstreze relația de prietenie cu liderul de la Kremlin. După o întâlnire cu Vladimir Putin, Gerhard Schroeder a spus ce vrea Moscova pentru a opri războiul din țara vecină.

Ce vrea Rusia de la Ucraina

Gerhard Schroeder, cancelar al Germaniei din 1998 până în 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne pe Vladimir Putin, pe care îl numește încă un prieten apropiat. Distanțarea de Putin acum nu ar rezolva situația, a spus el.

Fostul lider german a dezvăluit că s-a întâlnit cu președintele rus săptămâna trecută, la Moscova, și că Rusia vrea o s„oluție negociată” pentru războiul din Ucraina, iar acordul de luna trecută privind transporturile de cereale ar putea oferi o cale de urmat.

Gerhard Schroeder, prietenul lui Putin, a dezvăluit ce vrea Rusia pentru încetarea războiului. „Așa dorește Kremlinul”
Rusia a declanat războiul din Ucraina pe 24 februarie.

Vestea bună este că Moscova dorește o soluție negociată. Un prim succes este acordul pentru cereale, poate că poate fi extins încet la încetarea focului”, a declarat Gerhard Schroeder pentru săptămânalul Stern și pentru radiodifuzorii RTL/ntv și preluat de Reuters.

„Soluția, în timpul generației următoare”

Rusia și Ucraina au încheiat luna trecută un acord pentru deblocarea exporturile de cereale din porturile Mării Negre, iar prima navă care transportă cereale ucrainene pe piețele mondiale de la invazia Moscovei de acum cinci luni este în drum spre Liban.

Gerhard Schroeder a mai afirmat că soluții la probleme cruciale precum Crimeea ar putea fi găsite în timp, „poate nu peste 99 de ani, ca în cazul Hong Kongului, ci în timpul generației următoare”. Referitor la aderarea Ucrainei la NATO, fostul cancelar german este de părere că o alternativă ar putea fi o armată neutră, așa cum are Austria.

După critici intense pentru poziția sa pro-Rusia, Gerhard Schroeder a demisionat în mai din consiliul de administrație al companiei petroliere de stat ruse Rosneft și a refuzat o nominalizare pentru o poziție în consiliul de administrație la Gazprom.

Bundestagul, camera inferioară a parlamentului german, i-a retras lui Gerhard Schroeder toate privilegiile de care se bucura ca fost cancelar, pentru că nu a rupt legăturile cu liderul de la Kremlin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...