Livrările prin Nord Stream 1, suspendate pe termen nedeterminat. Ce motiv au găsit rușii pentru a închide gazul către Europa

Ana Anitoiu 02.09.2022, 23:16
Livrările prin Nord Stream 1, suspendate pe termen nedeterminat. Ce motiv au găsit rușii pentru a închide gazul către Europa

Livrările prin Nord Stream 1 au fost suspendate pe termen nedeterminat, după ce compania rusă Gazprom a anunțat că închide gazoductul doar pentru trei zile, de pe 31 august până pe 2 septembrie, pentru efectuarea unor „lucrări de întreținere”. Iată ce motiv au găsit rușii pentru a opri gazul către Europa.

De ce au fost suspendate pe termen nedeterminat livrările prin Nord Stream 1

Gazprom a transmis, vineri, că aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1 va rămâne suspendată și după data de 2 septembrie, pe termen nelimitat. Anterior, gigantul rusesc transmisese că după cele trei zile, livrările vor fi restabilite la un flux de 33 de milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Motivul ar fi că turbina principală cu gaz de la stația de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg are o scurgere de ulei la motor. Observația ar fi fost făcută în timpul unei inspecții comune cu Siemens Energy, care se ocupă de mentenanța turbinelor.

Acest anunț a fost făcut la puțin timp după ce țările din G7 au ajuns la un acord pentru plafonarea prețurilor la petrolul și produsele petroliere rusești. Înaintea reuniunii G7, vicepremierul rus Alexander Novak a spus că Moscova nu va mai furniza petrol și produse petroliere țărilor care aleg să aplice astfel de restricții.

Livrarile prin Nord Stream 1, suspendate pe termen nedeterminat
Livrarile prin Nord Stream 1, suspendate

Gazprom, acuzație la adresa Uniunii Europene

Înainte ca fluxurile să fie oprite timp de trei zile, în această săptămână, pentru lucrări de mentenanță, gazoductul Nord Stream 1, ce trece pe sub Marea Baltică pentru a furniza gaz Germaniei și altor țări, funcționa la doar 20% din capacitatea totală.

Gigantul rus Gazprom a acuzat că prin sancțiunile impuse, Uniunea Europeană a creat probleme tehnice din cauza cărora a fost împiedicat să furnizeze întregul volum de gaz contractat prin conductă.

Reprezentant UE, reacție la anunțul Gazprom

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a transmis că hotărârea Gazprom de a menține conducta Nord Stream 1 închisă a fost făcută sub „pretexte false” și că în acest fel, gigantul rus a confirmat că nu este un furnizor de încredere.

Eric Manner a mai spus că închiderea gazoductului Nord Stream 1 reprezintă o dovadă a „cinismului Rusiei, deoarece această țară preferă să ardă gaz în loc să onoreze contractele. Purtătorul de cuvânt s-a referit la o analiză publicată recent conform căreia Moscova arde cantități mari de gaz la una dintre fabricile sale, în loc să-l utilizeze în scopul prevăzut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...