Secretarul de stat american, Antony Blinken și secretarul apărării, Lloyd Austin, au anunțat o nouă asistență militară după vizita fulger de la Kiev

Elena Avramescu 25.04.2022, 06:40
Secretarul de stat american, Antony Blinken și secretarul apărării, Lloyd Austin, au anunțat o nouă asistență militară după vizita fulger de la Kiev

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin au sosit la Kiev duminică seara și au purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski, a declarat un consilier al liderului ucrainean, când invazia Rusiei a intrat în a treia lună. Se așteaptă ca Zelenski să le fi cerut arme mai puternice pentru a respinge o ofensivă rusă în sud și est, pe care a numit-o Bătălia de la Donbas.

 O nouă asistență militară pentru Ucraina anunțată de SUA

UPDATE Statele Unite au anunțat o nouă asistență militară pentru Ucraina în timpul unei călătorii secrete de la la Kiev. În cadrul vizitei americane de cel mai înalt nivel de la invazia Rusiei, Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin i-au spus președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, și consilierilor săi că SUA că urmează să ofere peste 300 de milioane de dolari în finanțare militară externă, aprobând și o vânzare de muniție în valoare de 165 de milioane de dolari.

Aceștia au mai spus că Joe Biden va anunța zilele acestea candidatul său pentru funcția de ambasador în Ucraina și că diplomații americani care au părăsit Ucraina înainte de război vor începe să se întoarcă în țară săptămâna viitoare. Cu toate acestea, ambasada americană din Kiev va rămâne închisă pentru moment.

Știre inițială

Călătoria lui Blinken și Austin, anunțată anterior de Zelenski, ar fi vizita la cel mai înalt nivel în Ucraina a oficialilor americani de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea țării pe 24 februarie.

Washingtonul nu a confirmat că Blinken și Austin s-au aflat în capitala Ucrainei, deoarece de obicei reține informații despre vizitele sensibile în zonele de conflict din motive de securitate. Duminică seara, Oleksiy Arestovych, un consilier al lui Zelenski, a declarat într-un videoclip pe rețelele de socializare că Blinken și Austin au sosit la Kiev și țin discuții cu președintele ucrainean.

„Suntem inspirați de rezistența creștinilor ortodocși din Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al președintelui Putin”, a spus Blinken mai devreme pe Twitter, potrivit Reuters.

Zelenski a mulțumit pe Twitter președintelui american Joe Biden și Statelor Unite pentru conducerea în sprijinul Ucrainei.

Duminică mai devreme, Zelenski a spus că națiunea sa va depăși „vremurile întunecate”, într-un discurs emoționant la Catedrala Sfânta Sofia, veche de 1.000 de ani, din Kiev, pentru a marca Paștele Ortodox, deoarece luptele din est au umbrit sărbătorile religioase.

După ce luptătorii ucraineni au forțat o retragere a Rusiei din jurul Kievului, asaltul Moscovei se concentrează acum asupra regiunii de est Donbas și a sudului țării. Cu o aparență de viață normală revenind în capitală, mai multe țări au redeschis ambasadele în ultimele zile, iar unii rezidenți care au fugit de lupte s-au întors de Paște.

Moscova, care își descrie acțiunile în Ucraina drept o „operație militară specială”, neagă că a vizat civili și respinge ceea ce Ucraina spune că este o dovadă a atrocităților, declarând că Kievul le-a organizat pentru a submina discuțiile de pace.

Marturii din iadul din Ucraina. „Ce este aceasta groapa?” i-am intrebat pe rusi. Ei au spus: „Acesta este pentru tine”
Invazia rusa in Ucraina

Papa Francisc a cerut un armistițiu de Paște: „Opriți atacurile pentru a ajuta populația epuizată. Opriți”, a spus el. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, șeful spiritual al creștinilor ortodocși răsăriteni din întreaga lume, a cerut coridoare umanitare în Mariupol și în alte zone ale Ucrainei, unde a spus că „se desfășoară o tragedie umană de nedescris”. Refugiații ucraineni au umplut bisericile din Europa centrală.

„Mă rog ca această groază din Ucraina să se termine curând și să ne putem întoarce acasă”, a spus Nataliya Krasnopolskaia, care a fugit la Praga de la Odesa luna trecută, unul dintre cei peste 5 milioane de ucraineni despre care se estimează că au scăpat din țară.

Pregătindu-se pentru vizita lui Blinken și Austin, oficialii ucraineni au întocmit o listă cu armele necesare urgent din Statele Unite, inclusiv sisteme antirachete, sisteme antiaeriene, vehicule blindate și tancuri, a declarat duminică pentru NBC News asistentul lui Zelenskiy Igor Zhovkva.

Statele Unite și aliații NATO s-au dovedit din ce în ce mai pregătiți să furnizeze echipamente mai grele și sisteme de arme mai avansate. Marea Britanie a promis că va trimite vehicule militare și se gândește să furnizeze tancuri britanice Poloniei pentru a elibera T-72-urile Varșoviei proiectate rusesc pentru Ucraina.

Uniunea Europeană pregătește „sancțiuni inteligente” împotriva importurilor de petrol rusești, posibil o formă de embargo pe petrol, a informat luni The Times, citându-l pe vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat, după discuții telefonice cu Zelenski, că Ankara este pregătită să asiste la negocierile cu Rusia. Zelenski a spus că a discutat cu Erdogan despre necesitatea evacuării imediate a civililor din orașul Mariupol din sud, locul celei mai mari bătălii a conflictului.

Forțele ruse au încercat, duminică, să atace din nou uzina de oțel Azovstal, principalul bastion ucrainean rămas în Mariupol, au declarat oficialii ucraineni, adăugând că peste 1.000 de civili se adăpostesc acolo.

Ucraina a propus duminică o rundă „specială” de negocieri cu Rusia pentru a discuta despre soarta civililor și a trupelor ucrainene încă prinse în oraș, deși Moscova încă nu a răspuns public.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...