Papa Francisc a vorbit despre războiul din Ucraina în discursul său din duminica Paștelui, în ceea ce a numit un „Paște al războiului”, dar a evitat să menționeze Rusia și pe Vladimir Putin. El s-a referit la război la timpul pasiv, spunând „Fie ca să fie pace pentru Ucraina, atât de greu încercată de violența și distrugerea războiului crud și fără sens în care a fost târâtă”.
„Să existe o decizie pentru pace. Fie ca să se pună capăt flexării mușchilor în timp ce oamenii suferă. Vă rog, vă rog, să nu ne obișnuim cu războiul”, a implorat Francisc în timpul discursului său din Piața Sfântul Petru, în timp ce mii de oameni aplaudau, notează Politico.
Papa a fost criticat pentru că a evitat să spună în mod direct că Rusia a invadat Ucraina și pentru că l-a învinuit pe președintele rus pentru atac.
Francisc a vorbit despre milioanele de refugiați care au fugit din Ucraina de când Rusia a invadat-o pe 24 februarie. El a vorbit despre persoanele strămutate în interiorul țării, despre bătrânii lăsați de izbeliște și, fără a numi în mod explicit un făptaș, despre „viețile distruse și orașele rase de pe fața pământului”.
Papa a numit anterior invazia „sacrilegiu” și a dat vina pe un potentat, prins din păcate în pretenții anacronice de interese naționaliste, care provoacă și alimentează conflicte, în timp ce oamenii obișnuiți simt nevoia de a construi un viitor care fie va fi împărtășit, fie nu va fi deloc.
Duminică, papa Francisc a mai făcut apel la pace între palestinieni și israelieni, precum și în alte țări de pe glob, inclusiv în Yemen, o țară pe care a descris-o ca suferind „de un conflict uitat de toți”, și la „vindecarea rănilor” abuzurilor comise asupra populației indigene din Canada.
Cu toate acestea, în centrul atenției în timpul discursului de duminică s-a aflat criza din Ucraina, șeful Bisericii Catolice aducând în discuție preocupările legate de războiul nuclear.
„Fie ca liderii națiunilor să asculte acea întrebare tulburătoare pusă de oamenii de știință în urmă cu aproape 70 de ani: „Să punem capăt rasei umane sau omenirea să renunțe la război?””, a spus el, citând o declarație din 1955 a oamenilor de știință, supranumită Manifestul Russell-Einstein.
Războiul din Ucraina a jucat în ceea ce s-a spus – și nu s-a spus – pe parcursul sărbătorilor pascale.
La începutul acestei săptămâni, ucrainenii au protestat față de o procesiune de Vinerea Mare condusă de papă, în care o ucraineancă și o rusoaică au purtat împreună o cruce. Cele două femei, o asistentă medicală ucraineană și o studentă rusă, sunt prietene, iar ideea era de a sublinia necesitatea ca oamenii să se unească pentru a pune capăt conflictului. Cu toate acestea, gestul a fost condamnat de autoritățile religioase din Ucraina ca fiind „nepotrivit și ambiguu”.