Ajutor pentru Kiev. Emmanuel Macron a dezvăluit ce arme a trimis Franța în Ucraina

Beatrice Dumitru 22.04.2022, 17:22
Ajutor pentru Kiev. Emmanuel Macron a dezvăluit ce arme a trimis Franța în Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat armament pentru ca armata sa să înfrunte invadatorii ruși, iar marile puteri occidentale, în frunte cu SUA, au livrat ajutor militar în valoare de miliarde de euro. Pe lista statelor care au trimis arme grele se alătură și Franța, iar președintele Emmanuel Macron a dezvăluit ce a livrat Ucrainei.

Ce arme a trimis Franța în Ucraina

Spre deosebire de mulți aliați occidentali, Franța a păstrat tăcerea cu privire la conținutul pachetului de ajutor militar pentru Kiev. Cu greu a precizat că va trimite combustibil și „armament defensiv”, adică veste antiglonș, căști, echipamente de deminare și medicale.

Dar cu două zile înainte de alegerile prezidențiale, Emmanuel Macron a dezvăluit că a oferit Ucrainei rachete antitanc Milan și tunuri autopropulsate de mare putere Caesar. Referindu-se la ajutorul francez în valoare totală de 120 de milioane de euro, președintele a mai precizat că Franța a oferit și rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Mistral cu rază foarte scurtă de acțiune, informează Le Figaro.

Țările occidentale au trimis armament pentru trupele ucrainene.

Tunuri cu rază de acțiune de 40 de kilometri

Desfășurate în Irak împotriva Statului Islamic, dar și în Mali cu o eficiență formidabilă, tunurile autopropulsate pot lansa obuze de 155 mm la 40 de kilometri distanță cu o rată de șase până la opt cartușe pe minut. Franța vrea să achiziționeze 109 tunuri Caesar în 2025, iar 12 arme ar urma să fie luate din stocurile armatei pentru intrarea în serviciu „la începutul lunii mai”.

Pentru Ucraina, astfel de arme grele ar putea cântări foarte mult în lupta sa împotriva invadatorului rus. De câteva săptămâni, occidentalii și-au asumat trimiterea de noi echipamente, precum vehicule blindate.

SUA, ajutor de 800 milioane de dolari

Ajutorul SUA pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari anunțat de Joe Biden permite livrarea a 72 de obuziere Howitzer și vehiculele acestora, 144.000 de obuze și 121 de drone Phoenix Ghost. Toate acestea, în plus față de 11 elicoptere Mi-17, 10 radare mobile anti-artilerie și două radare antiaeriene, 500 de rachete antitanc Javelin, mii de alte sisteme antitanc, 200 de vehicule blindate sau 300 de drone kamikaz, precum și echipamente de protecție împotriva armelor chimice, biologice, radiologice și nucleare trimise până acum de Washington în Ucraina.

SUA au dezvăluit că forțele aeriene americane au dezvoltat noul sistem de drone fără pilot Phoenix Ghost pentru a satisface nevoile ucrainene. Aceste noi arme ar putea juca un rol vital în bătălia de la Donbas, pe care Rusia vrea să o cucerească cu orice preț.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...