Ucraina, anunț care a surprins pe toată lumea. Ministrul Apărării susține că țara sa a plasat comenzi de armament în România și mai multe țări

Elena Avramescu 22.12.2022, 13:36
Ucraina, anunț care a surprins pe toată lumea. Ministrul Apărării susține că țara sa a plasat comenzi de armament în România și mai multe țări

Veste nouă pentru trupele ucrainene, care vor primi arme şi muniţii necesare pentru fiecare lună în parte din anul 2023 cu scopul de a putea lupta împotriva invaziei ruse. Anunțul a fost făcut cu numai o zi în urmă de către miercuri ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, care a enumerat România printre țările unde Ucraina a plasat comenzi pentru armament.

Ucraina a plasat comenzi de armament în România și mai multe țări

Acest anunț a fost făcut din cauza refuzului autorităților române de a discuta public despre posibilele livrări de armament și muniții pentru Ucraina. Astfel că celelalte state europene care sprijină Ucraina vor avea cum să reziste în fața invaziei ruse au anunțat public în ce constă sprijinul militar.

Ministrul ucrainean al Apărării a spus, în cadrul unui program special difuzat de posturile de televiziune ucrainene, că ţara a semnat mai multe contracte cu alte naţiuni pentru a dispune de arme în lunile următoare.

„Industria militară americană este deja în funcţiune. Cu alte cuvinte, una dintre temele-cheie ale fiecărei întâlniri din cadrul ‘formatului Ramstein’, cum sunt numite întâlnirile Grupului de Apărare al Ucrainei cu alte naţiuni, este implementarea capacităţilor ţărilor care sprijină Ucraina în acest război”, a notat ministrul ucrainean.

Până în acest moment, se pare că au fost plasate comenzi, şi nu doar în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări.

Dezvăluiri despre teatrul de război din Ucraina și comerțul cu arme
Dedesubturile armatei ucrainene

„Voi discuta deschis, fără să dezvălui mari secrete, am multe contracte semnate pentru a ne furniza armele necesare şi muniţia corespunzătoare. Şi ştiu sigur, miniştrii apărării sau secretarii apărării din diverse ţări îmi confirmă că şi ei au semnat contracte similare”, a mai spus acesta.

Nu trebuie uitat faptul că ministrul apărării din SUA, Lloyd Austin, a informat încă din noiembrie că cel puţin şase ţări au anunţat mai mult ajutor militar pentru Ucraina la a şaptea reuniune a aşa-numitului format Ramstein.

Volodimir Zelenski, discurs în fața Congresului SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers într-o vizită istorică la Casa Albă, unde a participat la Congresul Statelor Unite. TS-a vorbit multe despre războiul din Ucraina, iar Zelenski a specificat că asistenţa de zeci de miliarde de dolari pe care a aprobat-o pentru a spijini Ucrainei să lupte împotriva invaziei ruse nu reprezintă un gest de caritate.

Sosirea acestuia a fost întâmpinată cu mai multe ovaţii în sala aproape plină, iar trei membri ai Camerei chiar au fluturat un steag ucrainean în momentul apariţiei preşedintelui Zelenski.

„Banii voştri nu sunt caritate. Sunt o investiţie în securitatea şi democraţia globale. Este o mare onoare pentru mine să mă aflu în Congresul SUA şi să mă adresez vouă şi tuturor americanilor. În pofida tuturor scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă şi e activă. Am învins Rusia în lupta pentru minţile lumii”, a declarat Volodimir Zelenski.

Se pare că atât Rusia, cât şi Ucraina şi-au exprimat dorinţa de a continua lupta, astfel că nu sunt semne de o eventuală pace momentan, cu toate că preşedintele Zelenski a precizat că a discutat cu preşedintele Biden despre o formulă de pace ucraineană în zece puncte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...