Rusia se întreabă de ce nu răspunde Ucraina negocierilor de pace, după 56 de zile de când a invadat țara

Beatrice Dumitru 21.04.2022, 16:51
Rusia se întreabă de ce nu răspunde Ucraina negocierilor de pace, după 56 de zile de când a invadat țara

Rusia și Ucraina au purtat mai multe runde de discuții, atât în format online, cât și față în față pentru a pune punct războiului, dar nu s-au concretizat. Kremlinul a anunțat că a trimis Kievului un proiect de pace și așteaptă un răspuns clar, însă președintele Volodimt Zelenski susține că nu știe despre un astfel de document.

Rusia, despre negocierile de pace

Rusia a anunțat că a transmis Ucrainei un document cu „formulări foarte clare” pentru tratativele dintre cele două țări, însă Volodimir Zelenski susține că nu a văzut sau auzit despre un astfel de documentul pe care Kremlinul a spus că l-a trimis Ucrainei în legătură cu negocierile de pace.

Pe de altă parte, Kremlinul a declarat că Moscova încă așteaptă răspunsul Ucrainei la cea mai recentă propunere scrisă în cadrul negocierilor de pace și a întrebat de ce președintele Volodimir Zelenski nu știe despre document.

Delegațiile celor două țări s-au întâlnit de mai multe ori față în față.

Repet încă o dată, formulările noastre, de fapt cea mai recentă versiune, au fost înmânate oponenților noștri, delegației ucrainene de negociere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Negocieri complicate

Oficialul rus a spus că Moscova este la curent cu comentariul lui Volodimir Zelenski, „care se întreabă despre motivul pentru care nimeni nu raportează președintelui despre versiunile textului nostru”.

Comentariile celor două părți au părut să evidențieze atât prăpastia în pozițiile lor, cât și starea proastă a comunicării dintre ele, la opt săptămâni după ce Rusia și-a trimis trupele și tancurile în Ucraina și la mai bine de trei săptămâni după ce au purtat discuții față în față, pe 29 martie, la Istanbul.

Președintele Vladimir Putin a declarat pe 12 aprilie că tratativele au ajuns într-un punct mort. Și negociatorul-șef al Ucrainei a declarat, marți, că este greu de prezis când s-ar putea relua discuțiile din cauza asediului rus asupra Mariupolulu și a dorinței Moscovei de a-și consolida poziția printr-o nouă ofensivă militară.

Cerințele Rusiei

Rusia vrea ca Ucraina să cedeze peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014 și regiunea de est Donbas, care este acum în centrul ofensivei ruse, însă Kievul spune că nu va face compromisuri cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a țării.

Rusia spune că a fost forțată să-și lanseze „operațiunea militară specială” pentru „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei și pentru a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă de acolo de „genocid”, argumente considerate de Kiev și Occident ca fiind pretexte fără temei pentru război.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...