Ucraina a desfășurat soldați la granița cu Transnistria. Primele declarații venite de la Kiev

Beatrice Dumitru, Iancu Andreea 28.02.2023, 09:02
Ucraina a desfășurat soldați la granița cu Transnistria. Primele declarații venite de la Kiev

Rusia a susținut săptămâna trecută că Ucraina își intensifică eforturile de a invada Transnistria, regiunea separatistă a Moldovei susținută de Moscova, și a promis un „răspuns” pe măsură. Mai mult, Ministerul rus al Apărării a susținut că trupele ucrainene se adună la granița cu Transnistria, iar acum Kievul a confirmat că a desfășurat soldați de-a lungul frontierei cu regiunea separatistă pentru a preveni un eventual atac.

Ucraina a dus soldați la granița cu Transnistria

De la lansarea atacului pe scară largă împotriva Ucrainei în urmă cu un an, Kremlinul a fost acuzat că a crescut tensiunile în Transnistria, regiunea separatistă a Moldovei, pentru a destabiliza Kievul și Chișinăul. Ca răspuns, Rusia a susținut că Ucraina își intensifică eforturile de a invada această regiune, dar Volodimir Zelenski a spus că țara sa consideră Transnistria parte a Republicii Moldova și că nu va interveni pe teritoriul acestui stat.

Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al forțelor armate ucrainene, a declarat că Ucraina a grupat trupe în apropierea graniței cu Transnistria, soldații fiind pregătiți să dea un răspuns puternic în cazul unor tentative de pătrundere.

Ucraina a desfășurat soldați la granița cu Transnistria. Primele declarații venite de la Kiev
Ucraina a desfășurat soldati la granița cu Transnistria.

Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din direcția bielorusă și transnistreană, dar cât de reale sunt ele? Forțele noastre sunt adunate de-a lungul graniței. Numărul soldaților este adecvat amenințării care este ipotetic posibilă. Pentru a deschide frontul, ei au nevoie de un sprijin suplimentar, dar nu au de unde-l obține”, a declarat Natalia Gumeniuk, citată de TASS.

Ce a spus Rusia

Aceasta a mai precizat că debarcarea trupelor ruse în Transnistria este imposibilă, deoarece acestea ar trebui să traverseze spațiul aerian al țărilor NATO sau al Ucrainei. „Dar cine le va permite„, a mai spus Natalia Gumeniuk.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește cu atenție situația din Transnistria și este îngrijorat de ceea ce se întâmplă acolo, subliniind că situația din regiune este „provocată din exterior”.

Transnistria este o regiune care se învecinează cu Ucraina și s-a separat de Moldova după un scurt război în 1992, soldați ruși fiind dislocați acolo după încheierea conflictului.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că folosește „sabotori” deghizați în civili pentru a provoca tulburările într-o perioadă de instabilitate politică pentru Chișinău, reluând avertismente similare din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...