CNN anunță că Transnistria e pe cale să devină noua Crimee. „Putin încearcă anexarea”

Ana Anitoiu, Anca Lupescu 27.02.2023, 19:06
CNN anunță că Transnistria e pe cale să devină noua Crimee. „Putin încearcă anexarea”

CNN a anunțat că Transnistria ar fi pe cale să devină noua Crimeea, întrucât președintele rus Vladimir Putin ar încerca anexarea acestei regiuni a Republicii Moldova, la aproximativ un an de când a declanșat războiul din Ucraina, denumindu-l „operațiune militară specială”.

CNN: Transnistria, aceeași soartă ca cea a Crimeei

Conform CNN, amenințările pe care le-a făcut Rusia recent la adresa regiunii transnistrene din Republica Moldova seamănă mult cu cele pe care Moscova le-a făcut înaintea anexării ilegale a peninsulei Crimeea, în anul 2014, și cu cele de dinaintea invaziei Ucrainei declanșate în urmă cu un an.

CNN a amintit avertismentul pe care l-a făcut recent președinta Republicii Moldova, care a spus că Moscova are în plan să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civili, care să provoace revolte, să atace instituții ale statului și să ia ostatici. Maia Sandu a precizat că Rusia ar urma să forțeze schimbarea puterii de la Chișinău prin intermediul unor acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții.

În același timp, ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că plănuiește să invadeze Transnistria după o „operațiune sub steag fals”. Anterior, Vladimir Putin și oficialii de la Kremlin au vorbit despre etnicii ruși din Donbas ar fi fost „în pericol”, ceea ce a dus la declanșarea războiului, pe 24 februarie 2022.

Pretextul cu care Transnistria a trecut la mobilizarea forțelor armate. S-a dat alerta la granița Republicii Moldova
Transnistria

Fost consilier al lui Volodimir Zelenski, despre Transnistria

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat că nu se așteaptă ca noul guvern de la Chișinău să schimbe „retorica antirusă”. Aceasta a precizat că Republica Moldova este „dusă cu încredere de susținătorii săi occidentali pe calea Ucrainei”.

„Am urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova. Am observat că acest proces a fost însoţit de o creştere fără precedent a retoricii antiruseşti din partea autorităţilor de la Chişinău, pe baza unor informaţii neprobate despre un presupus plan rusesc de destabilizare a situaţiei din ţară, primite de la Kiev”, a spus Maria Zaharova, care a negat aceste informaţii.

Președintele rus Vladimir Putin a anulat săptămâna trecută un decret din anul 2012 prin care Moscova recunoștea independența Republicii Moldova și suveranitatea Chișinăului asupra Transnistriei.

Aleksei Arestovici, fost consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina poate rezolva problema Transnistriei în trei zile. Analistul militar a precizat că Republica Moldova este un stat suveran și decide singură cui să solicite ajutor și că Ucraina poate interveni, dacă îi este cerut sprijinul în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...