TVA de 5% pentru energia termică și achiziționarea de locuințe. Ce se hotărăște azi în ședința de Guvern?

Gabriela del Pupo 17.12.2021, 13:12
TVA de 5% pentru energia termică și achiziționarea de locuințe. Ce se hotărăște azi în ședința de Guvern?

Decizii importante azi aflate pe masa de lucru în ședința de Guvern. S-a mai găsit o soluție pentru a atenua majorarea facturilor din energie. TVA-ul va fi scăzut la 5% atât pentru energia termică dar și pentru achiziționarea de locuințe prin programul „Prima casă”.

„De la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a TVA de 5% pentru livrarea de energie”

Premierul spune că această măsură vine în sprijinul categoriilor vulnerabile care ar putea fi afectate de scumpirile la energie din această iarnă. Anterior acestei decizii, Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunța că și demararea proiectului Nord Stream 2 este o cauză a scumpirilor care depășesc așteptările specialiștilor, care preconizează că anul viitor nu vor mai fi cote de creștere de același nivel. Premierul a dat asigurări că scumpirile nu vor fi resimțite de consumator în măsura în care au fost pe piața en gros.

„În şedinţa de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a TVA de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor.” a declarat Nicolae Ciucă.

Acesta spune că Guvernul încearcă să ia cele mai bune decizii pentru a proteja consumatorul vulnerabil. De altfel această măsură vine în completarea legii care plafonează prețurile la energie pentru consumatori și IMM-uri.

„Astăzi avem pe masa de lucru OUG privind principalele măsuri bugetare şi proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli. Din discuţiile pe care le-am avut şi dezbaterile la nivelul fiecărui Minister, a reieşit angajamentul ferm al Guvernului României pentru a pregăti şi elabora un buget echilibrat şi responsabil, fundamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populaţiei şi sprijinirea persoanelor cu venituri mici ce aparţin unor categorii vulnerabile care au cea mai mare nevoie de susţinere.” a precizat premierul.

„Prețurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice. „

Mii de blocuri au fost construite ilegal în București. Nicușor Dan: ”Sunt litigii. Demolarea ar fi sănătoasă”
Mii de blocuri au fost construite ilegal în București. Nicușor Dan: ”Sunt litigii. Demolarea ar fi sănătoasă”

De asemenea cei care doresc să își achiziționeze o locuință vor beneficia de reducere de TVA. Măsura vine în contextul creșterii prețului la locuințe anticipat de piața imobiliară.

Guvernul însă vrea să atenueze această scumpire prin reducerea de TVA.

„În completarea programului „Prima Casă” stabilim o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 de lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 de lei”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil”

Și mediul de afaceri este sprijinit printr-o serie de măsuri aflate pe masa de lucru a ședinței de azi.

„Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate pe tema coborârii începând cu 1 ianuarie 2022, a plafonului de încadrare a microintreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, aş dori să clarific de pe acum acest lucru.

Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativa. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil şi prietenos pentru a-şi dezvolta şi consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxați suplimentar şi am discutat şi analizat. Vom respecta prevederile aplicării Codului Fiscal” spune premierul.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...