TVA de 5% pe gigacalorie pe perioada iernii. Marcel Ciolacu promite că facturile vor fi „suportabile”

Gabriela del Pupo 07.12.2021, 12:16
TVA de 5% pe gigacalorie pe perioada iernii. Marcel Ciolacu promite că facturile vor fi „suportabile”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări privind costul facturilor în perioada iernii spunând că TVA-ul pe gigacalorie va rămâne la 5%. Declarațiile au fost făcute după o ședință a coaliției la care au participat și ministrul Energiei și cel al Finanțelor. Astăzi la ora 15 urmează o nouă ședință a coaliției pentru a se stabili detaliile măsurilor.

Marcel Ciolacu despre TVA-ul la gigacalorie: „O să rămână 5%”

”În cursul zilei de mâine, cel târziu luni o să terminăm socotelile. O să venim cu reducerea TVA la gigacalorie până în martie, să fie suportabil. O să rămână 5%” a declarat Marcel Ciolacu la finalul ședinței.

De altfel Parlamentul a adoptat cu umanimitate de voturi o lege care prevede ca TVA-ul pentru energia termică destinată populației să fie de 5% începând cu data de 13 ianuarie 2022. Măsura ar urma să fie valabilă doar pe perioada iernii pană în luna martie ca și în cazul legii care plafonează prețurile la energie.

TVA de 5% pe gigacalorie pe perioada iernii. Marcel Ciolacu promite că facturile vor fi
TVA de 5% pe gigacalorie pe perioada iernii. Marcel Ciolacu promite că facturile vor fi „suportabile”

Marcel Ciolacu a mai vorbit și de masuri pentru marile afaceri și a precizat că s-a discutat în ședința de coaliție posibilitatea ca taxa să fie redusă la 1% pentru companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de lei.

Bugetul de stat ar putea fi finalizat până la finele anului

De asemenea acesta a precizat faptul că bugetul de stat ar putea fi finalizat până la finele anului.

„Încercăm în acest moment ca până la sfârşitul anului să avem un buget de stat. Ministrul de Finanţe a plecat mai devreme, o să vină cu anumite impacturi pe anumite măsuri şi cred că în cursul zilei de mâine, cel târziu luni, o să terminăm aceste socoteli.”

De asemenea facturarea electronică a fost una dintre temele discutate.

„Discutăm și implementarea, de exemplu, a radarului mărfurilor, pașii de implementare, s-ar putea în anumite zone în maximum șase luni toată lumea să funcționeze pe factură electronică, în zonele în care exista până acum evaziune foarte mare”, a mai precizat liderul PSD.

În ceea ce privește certificatul verde Marcel Ciolacu a precizat că în acest moment sunt discuții dar liderii coaliției încă nu au ajuns la nici o concluzie.

„Sunt două propuneri la certificatul verde. Va exista o propunere până la sfârșitul anului, ca să treacă prin Parlament.” a declarat președintele PSD.

Alte teme discutate au vizat pensiile primarilor și împărțirea funcțiilor de prefecți, proces ce presupune trecerea propunerilor prin verificări și „filtre instituționale”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...