Turte pufoase la tigaie. Secretul din rețeta bunicilor noastre

Iancu Andreea, Camelia Moldoveanu 13.01.2022, 12:56
Turte pufoase la tigaie. Secretul din rețeta bunicilor noastre

Măcar o dată trebuie să fi gustat din acele turte delicioase și pufoase pregătite de către bunica în tigaie. Acestea reprezintă un tip de plăcinte simple, dar care sunt extrem de savuroase. În plus, au avantajul de a putea fi pregătite extrem de rapid și din puține ingrediente. Ele se prepară fie la tigaie, ceaun sau direct pe plită și pot fi umplute cu diferite compoziții, în funcție de preferințe.

Cum pregătești cele mai pufoase turte la tigaie

De ani buni, rețeta de turte pufoase pregătite la tigaie este una extrem de apreciată de români. Gustul este unul delicios și pe mulți îi trimite cu gândul la copilărie. Preparată de generații întregi, această rețetă era pregătită în trecut direct pe plita de la sobă, având denumiri diferite în funcție de regiunea în care se prepară.

Turtele sunt de fapt pâinici mici și pufoase, în Oltenia fiind denumite cocoace, în timp ce în alte zone turtele sunt cunoscute ca scovergi. Aceste turte simple și pufoase reprezintă o tradiție păstrată din trecut. Ele se pregătesc în zona Ardealului dintr-un aluat foarte subțire și se pot umple cu varză, cozi de ceapă verde, cartofi sau ceapă sau cu magiun.

Rețeta de turte pufoase la tigaie
Rețeta de turte pufoase la tigaie

Rețeta de turte la tigaie. Ies delicioase

Ingrediente

  • 550 grame de făină albă de calitate superioară
  • 25 grame de drojdie proaspătă sau aproximativ 7 grame din cea uscată
  • 10 grame de sare
  • 1 linguriță rasă de zahăr
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui
  • 400 ml de apă caldă

Mod de preparare turte

Începe prin a amesteca ingredientele solide într-un castron, deci nu vei include uleiul. Totul se frământă până când se formează un aluat moale, aproximativ 5 minute. Inițial se toarnă doar 350 ml de apă caldă, iar în cazul în care făina mai cere apă, atunci se mai adaugă și restul de 50 de ml. La final, uleiul se adaugă, de asemenea, și se continuă frământarea pentru alte 3-5 minute.

După ce s-a format aluatul, acesta se modelează sub forma unei bile și se lasă la dospit. Castronul în care bila este așezată trebuie să fie acoperit cu un prosop curat și lăsat la cald. Acest aluat ar trebui să își dubleze volumul, să fie moale și să facă bășicuțe de aer. Compoziția obținută se va împărți în părți egale, de aproximativ 250 de grame.

Fiecare bilă de aluat se frământă și se întinde cu ajutorul unui sucitor sau cu palma. Turtele se acoperă cu o folie de plastic până se prăjesc. Acestea se pot prăji fie în tigaie sau în ceaun. Un aspect important este faptul că fundul tigăii trebuie să fie presărat cu puțină sare, iar focul să fie dat la minim. Tigaia se acoperă cu un capac, iar turtele se lasă la copt aproximativ 10 minute, pe fiecare parte, sau până ce aluatul se umflă și se rumenește.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...