Turte sau Scutecele Domnului: cel mai delicios desert prin care să-ți surprinzi invitații

Daria Petrescu / 12.02.2020, 19:10
Turte sau Scutecele Domnului: cel mai delicios desert prin care să-ți surprinzi invitații

Turte sau Scutecele Domnului, un desert,pe care gospodinele prefer să îl gătească în perioada sărbătorilor de iarnă. Chiar dacă nu este foarte ușor de preparat,  este extrem de gustos.

Turte sau Scutecele Domnului: cel mai delicios desert prin care să-ți surprinzi invitații, în zi de sărbătoare:

„Scutecele Domnului”, „julfă”, „turte de Crăciun”sau „Pelincile Domnului” sunt doar câteva dintre denumirile sub care ai să regăsești acest desert traditional. Prăjitura este  pregătită de gospodine în Ajun de Crăciun.

Ingrediente:

Pentru foi:

500 gr faină

un praf de sare

o cană cu apă caldă

Pentru umplut:

300 gr miez de nucă

zahăr după gust

coaja rasă de lămâie și portocală

Esențe pentru însiropat

Prăjitura este  pregătită de gospodine în Ajun de Crăciun.
Prăjitura este  pregătită de gospodine în Ajun de Crăciun

Mod de preparare:

Pentru foi, se amestecă ingredientele, până se obține un aluat omogen, elastic. Se împarte în bucăți egale, din care se vor întinde foile.

Acestea se coc pe o tavă de aragaz, la foc potrivit.După coacere, se înmoaie fiecare foaie de turtă într-un sirop pregătit din apă, zahăr și esențe (rom) după gust.

Se așază (pe un platou), foaie peste foaie, între acestea presarandu-se miez de nuca măcinat, amestecat cu zahăr și opțional, coajă rasă de lămâie și portocală. Puteți face astfel, până la terminarea foilor. Se acoperă cu folie și se lasă la rece, o zi sau peste noapte, pentru insiroparea complete, este rețeta recomandată de gustos.ro.

Cum se fac Scutecele Domnului în varianta originală cu julfă

Gospodinele se apucau de copt turtele, făcute simplu din făină, apă și sare, cu câteva zile înainte. Acestea trebuiau să stea măcar o zi la uscat într-un loc răcoros. Apoi se apucau de pregătit crema obținută din prelucrarea semințelor de cânepă nedecorticată, care acum se găsește mai greu de cumpărat.

Drept pentru care cânepa a fost înlocuită în zilele noastre cu alte ingrediente, cum ar fi semințele de dovleac, nuca sau chiar halvaua, din rețeta veche rămânând doar turtele. La o simplă căutare pe Google puteți afla că până și turtele pot fi înlocuite cu foi de plăcintă care mai întâi se coc în cuptor sau cu lipii, potrivit lecturisiarome.ro.

Acest desert este unul destul de dulce, ce-i drept, dar o dată pe an merită făcut. Ideal ar fi să îl facem conform tradiției strămoșești, folosind julfă. pentru unii rețeta poate fi migăloasă, însă merită efortul.

Încă mai sunt locuri unde, la sat, gospodinele mai țin această tradiție atât de veche.  La oraș, varianta modern este cea cu nucă. Desertul amintește cu drag de Nașterea lui Iisus, mai scrie sursa citată.

 

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI