Turcia a anunțat condițiile pentru acceptarea Finlandei și Suediei în NATO

Beatrice Dumitru 27.05.2022, 16:57
Turcia a anunțat condițiile pentru acceptarea Finlandei și Suediei în NATO

Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat schimbarea securității în Europa, iar Finlanda și Suedia au decis să renunțe după zeci de ani la statutul de neutralitate și au solicitat întegrarea în NATO. Însă Turcia i-a surprins pe aliații NATO, când a anunțat că se opune aderărării celor două state nordice și pune condiții pentru ca Finlanda și Suedia să devină membre ale alianței militare.

Condițiile Turciei pentru Suedia și Finlanda

Finlanda și Suedia au solicitat oficial, săptămâna trecută, să se integreze în NATO, încercând să consolideze securitatea în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Acestea sperau că va fi un proces de aderare rapid, iar alți membri NATO au considerat extinderea alianței militare occidentale ca fiind istorică.

Turcia nu susține aderarea la NATO a celor două state și pune condiții. Ankara se așteaptă ca Suedia și Finlanda să ia măsuri concrete și oprească sprijinul lor pentru grupurile teroriste, pentru a renunța la obiecțiile față de cererea acestora de integrare, a declarat ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu, notează Reuters.

Turcia a anunțat condițiile pentru acceptarea Finlandei și Suediei în NATO
Recep Erdogan nu este de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Trebuie făcut un pas concret în ceea ce privește preocupările Turciei. Trebuie să reducă sprijinul acordat terorismului”, a spus Cavusoglu,

De ce nu au aderat Suedia și Finlanda până acum la NATO

Turcia a contestat mișcarea de aderare a Finlandei și Suediei și acuză că cele două țări găzduiesc militanți kurzi din PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan pe care îl consideră o organizație teroristă, și adepți ai lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Delegațiile Finlandei și Suediei au călătorit săptămâna aceasta în Turcia pentru discuții cu oficiali turci, iar purtătorul de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan spunea că Ankara a observat o atitudine pozitivă cu privire la ridicarea embargoului asupra exporturilor de arme. Și ministrul de Externe de la Stockholm, Ann Linde, a declarat pe Twitter că dialogul a fost constructiv și va continua.

Cele două state au interzis exporturile de arme către Turcia după incursiunea acesteia în Siria împotriva miliției kurde YPG, considerată de Ankara tot o organizație teroristă.

Suedia și Finlanda nu s-au integrat până acum în NATO, deoarece au crezut că mișcarea ar reprezenta o provocare inutilă a Moscovei și, prin urmare, au urmat de mult timp politici de neutralitate, apoi de nealiniere, pentru a evita o confruntare cu o putere regională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...