Turcia nu sprijină aderarea Finlandei și a Suediei la NATO. Motivul ciudat invocat de președintele Erdogan

Beatrice Dumitru 13.05.2022, 19:23
Turcia nu sprijină aderarea Finlandei și a Suediei la NATO. Motivul ciudat invocat de președintele Erdogan

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Finlanda a depus cererea de aderare la NATO după zeci de ani de neutralitate, iar Suedia este de așteptate să-i urmeze exemplul. Dar Turcia este prima țară din alianța militară occidentală care se opune integrării celor două state, iar președintele Recep Erdogan a explicat și de ce. Turcia este membră NATO din 1952, iar armata sa este a doua cea mai mare din alianță.

De ce nu susține Turcia aderarea Finlandei și Suediei în NATO

Planul Finlandei de a solicita aderarea la NATO, anunțat pe 12 mai, mișcare pe care urmează să o facă și Suedia, ar duce la extinderea Alianței Nord-Atlantice pe care președintele Vladimir Putin și-a propus să o prevină prin lansarea invaziei în Ucraina.

Dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan se opune și a declarat că nu este posibil ca Turcia, membră a NATO, să susțină planurile Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară occidentală, afirmând că țările nordice sunt „căminul multor organizații teroriste”, făcând referire la PKK, clasată drept organizaţie teroristă de Turcia, dar şi de UE şi SUA.

Turcia nu sprijină aderarea Finlandei și a Suediei la NATO. Motivul ciudat invocat de președintele Erdogan
Finlanda a început procesul de aderare la NATO.

Urmărim evoluțiile referitoare la Suedia și Finlanda, dar nu avem un aviz pozitiv. A fost o greșeală ca NATO să accepte Grecia ca membru în trecut”, a declarat președintele Turciei, notează Reuters.

Finlanda și Suedia vor discuta cu Turcia

Turcia a susținut, oficial, extinderea de când a aderat la NATO, acum 70 de ani. Dar opoziția sa ar putea reprezenta o problemă pentru Suedia și Finlanda, deoarece orice decizie privind integrarea unui stat nou în alianță trebuie luată cu acordul unanim al celor 30 de țări membre.

Noi, Turcia, nu vrem să repetăm greșeli din trecut. În plus, țările scandinave sunt pensiuni pentru organizațiile teroriste. Ei sunt chiar membri ai parlamentului în unele ţări. Nu este posibil ca noi să fim în favoarea aderării acestor țări la NATO„, a adăugat Erdogan.

Ca răspuns, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a cerut răbdare și a cerut o abordare pas cu pas ca răspuns la faptul că Turcia se opune planului aderării țării sale la NATO. El a mai spus că urmează să se întâlnească, sâmbătă, cu omologul său turc la Berlin.

Și Suedia a reacționat după afirmațiile președintelui Erdogan și a precizat că rămâne încrezătoare că poate obține sprijin unanim pentru cerere de aderare la NATO pe care o poate depune.

NATO susține că aderarea este deschisă oricărui stat european în măsură să promoveze principiile acestui tratat și să contribuie la securitatea zonei Atlanticului de Nord.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...