Emmanuel Macron și Recep Erdogan, discuție despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Ce a cerut președintele francez

Beatrice Dumitru 26.05.2022, 18:05
Emmanuel Macron și Recep Erdogan, discuție despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Ce a cerut președintele francez

Turcia i-a surprins săptămâna trecută pe aliații NATO, când a anunțat că se opune aderărării Finlandei și Suediei, iar pentru a fi admis un nou membru toate cele 30 de state trebuie să-și dea acordul. În încercarea de a-l convinge pe președintele Recep Erdogan să-și schimbe poziția, Emmanuel Macron a discutat cu acesta la telefon.

Ce au discutat Emmanuel Macron și Recep Erdogan

Recep Erdogan a avertizat că nu va susține integrarea Suediei și Finlandei în NATO până nu vede de la acestea „măsuri concrete” cu privire la preocupările sale legate de securitate, după ce a primit delegaţiile de diplomaţi din cele două state nordice.

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și i-a cerut să „respecte alegerea suverană” a Finlandei și Suediei de a adera la NATO, în speranța că se va găsi rapid o „soluție” pentru această situație, notează Le Figaro.

Emmmanuel Macron și Recep Erdogan, discuție despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Ce a cerut președintele francez
Recep Erdogan nu susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Președintele Republicii a subliniat importanța respectării alegerii suverane a acestor două țări, rezultată dintr-un proces democratic și care intervine ca reacție la evoluția mediului lor de securitate”, a precizat Palatul Elysee.

Acuzațiile Turciei pentru Suedia și Finlanda

Turcia a provocat o criză în cadrul NATO, opunându-se extinderii alianței militare cu aceste două țări care au solicitat aderarea după invazia Rusiei în Ucraina și au primit sprijinul majorității statelor membre.

Ankara acuză țările nordice, în special pe Suedia, care au o mare comunitate de exilați turci și găzduiesc militanți kurzi din PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care îl consideră o organizație teroristă. De aceea, Turcia cere celor două ţări „să facă paşi concreţi” privind „prezenţa la nivel organizaţional, financiar şi mediatic al organizaţiilor teroriste”.

Suedia și Finlanda nu au aderat până acum la NATO, deoarece au crezut că integrarea ar reprezenta o provocare inutilă a Moscovei și, prin urmare, au urmat de mult timp politici de neutralitate, apoi de nealiniere, pentru a evita o confruntare cu o putere regională. Astfel, aderarea la NATO ar însemna că, pentru prima dată, Finlanda și Suedia vor avea garanții de securitate din partea statelor nucleare.

Urmăriți Impact.ro și pe