Tudorel Toader a încercat să amâne turului 2 pentru alegerea rectorului de la UAIC Iași. Primul tur a fost pierdut de fostul ministru al Justiției

Dumitru Puha 18.03.2024, 10:24
Tudorel Toader a încercat să amâne turului 2 pentru alegerea rectorului de la UAIC Iași. Primul tur a fost pierdut de fostul ministru al Justiției
  • Actualul rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Tudorel Toader, a încercat să tragă de timp prin amânarea turului 2 al alegerilor pentru funcția de rector după ce, ieri, șefa Biroului Electoral de la UAIC, Olga Andreea Urda și-a dat demisia. Urda a fost consiliera lui Toader la ministerul Justiției. 

Într-o atmosferă tensionată, la Iași se desfășoară turul doi al alegerilor pentru funcția de rector, după ce în primul tur Toader a ieșit pe locul 2. Pe prima poziție s-a situat  Liviu Maha cu 222 de voturi, în timp ce fostul ministru al Justiției a adunat doar 191 de voturi.

Repliere rapidă

După anunțul demisiei lui Urdă, Biroul Electoral s-a întrunit de urgență la 7 dimineața și a ales un alt membru cu studii juridice. Urdă a fost înlocuită cu Irina Bilan la șefia BEC UAIC.

Rezultatele votului vor fi anunțate în această seară. 

În 2019, Urdă era consilier personal al lui Tudorel Toader, în timp ce el conducea ministerul Justiției. Ea și-a dat demisia cu doar o seară înainte ale turul al II-lea pentru alegerea noului rector al Universității. 

Candidatul care a ieșit pe locul trei și care a obținut 121 de voturi a anunțat că îl va susține în turul doi pe Liviu Maha.  

Între timp, deranjat de acest anunț, Toader început o campanie de imagine prin articole semnate cu pseudonim și publicate în presa centrală.

În 2022, Tudorel Toader (64 de ani) a încasat de la UAIC un salariu de 267.000 de lei, la care se adaugă o pensie de 312.000 de lei, venituri plătite de la bugetul de stat. În total, 580.000 de lei pe an, adică 48.000 de lei net pe lună, echivalentul a 9700 de euro pe lună. 

Urmăriți Impact.ro și pe