EXCLUSIV

Tudor Gheorghe, dezamăgit că primul imn al ”Universității Craiova”, compus de el, a fost dat uitării: ”A venit Adrian Păunescu și a apărut altul”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan, Alexandra Andrei 27.05.2021, 17:01

Tudor Gheorghe, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori, dar şi rapsozi români, e tare dezamăgit că fostul imn al echipei de fotbal Universitatea Craiova, “O iubire alb-albastră”, compus de el, a fost dat uitării, fiind înlocuit, încă din 1983, cu altul, ”Cântec pentru Oltenia”, compus de Adrian Păunescu. Tudor Gheorghe ne-a vorbit, în interviul pentru impact.ro, despre dragostea pentru echipa lui de suflet.

Tudor Gheorghe, despre primul imn al „Universității Craiova”, compus de el

Nu voi uita, nu am cum, bucuria, dragostea şi eleganţa cu care am compus acea melodie. Nu m-am gândit la ea ca la un imn, fie el şi neoficial. Dar, în fapt, a fost cred primul imn al unei echipe de suflet pentru mulţi români, nu doar pentru olteni. Numai că, azi pare a fi căzut în uitare. Când l-am compus, acum vreo cinci decenii, Craiova era într-un fel echipa noastră de marcă, cea care făcea meciuri extraordinare, în competiţii internaţionale. Sigur, a venit apoi Adrian Păunescu şi Cenaclul Flacăra şi a mai apărut un imn, impus într-un fel şi de schimbarea vremurilor, în 1983. Dar eu cred că ambele melodii s-ar putea cânta iar astăzi. Dacă ei ar fi deştepţi, şi când zic ei mă gândesc la cei ce conduc ambele echipe de fotbal din Craiova, ar alege să le difuzeze pe amândouă. Fiindcă ambele vorbesc despre o stare de spirit aparte!, a declarat Tudor Gheorghe pentru impact.ro.

Tudor Gheorghe, despre primul imn al Universității Craiova
Tudor Gheorghe a compus primul imn al Universității Craiova, în urmă cu peste 50 de ani

Versurile melodiei sale, “Ţinem cu echipa noastră/ Şi la bine, şi la greu/ O iubire alb-albastră/ La Craiova e mereu/Hai, Craiova, hai, studenţii, hai, băieţii!/ Cu oltenii nu e de glumit”, i se par şi astăzi actuale: “Aşa ar fi cel mai frumos, ca ambele melodii să fie cântate, aici, acasă, în Bănie!”.

Tudor Gheorghe, ajuns la 75 de ani, nu pare extrem de entuziasmat de ideea că oraşul său de suflet va avea din viitorul sezon două echipe de fotbal pe prima scenă fotbalistică.

Noi, oltenii, am mai trecut prin aşa ceva. Cu ceva ani în urmă, exista şi Extensiv, tot în prima ligă, împreună cu Universitatea. Nu am făcut mare lucru. Eu cred că o echipă foarte puternică, una singură, e o soluţie mai bună. Şi Clujul, alt mare oraş de la noi, s-a aflat în aceeaşi situaţie şi nu cred că au reuşit să profite de perioada în care au avut două echipe în prima ligă de fotbal, susţine îndrăgitul actor.

Tudor Gheorghe, despre primul imn al Universității Craiova
Adrian Păunescu a compus un alt imn al Universității Craiova în 1983, în autocar

”Mititelu junior m-a invitat, chiar zilele trecute, pentru partida cu Dunărea Călăraşi”

Tudor Gheorghe crede că, din toamnă, ar putea reveni pe stadion, măcar la anumite partide.

Vă mărturisesc că echipa lui Mititelu junior m-a invitat, chiar zilele trecute, pentru partida cu Dunărea Călăraşi. S-a schimbat, nu ştiu ce, legat de prezenţa spectactorilor, în ultimul moment, şi nu am mai putut ajunge, dar, poate, în toamnă, voi face iar acest pas. Nu ştiu cum va fi la partida în direct, dar îmi doresc să nu ne facem de râs!”, adaugă el. “Oltenia e, totuşi, vorba cântecului, eterna Terra Nova. Şi sper să nu uităm asta, nici noi, suporterii, nici fotbaliştii!, mai crede Tudor Gheorghe.

Urmăriți Impact.ro și pe