Volodimir Zelenski anunță că Donbasul va fi din nou ucrainean. Noutăți despre frontul din estul țării  

Ana Anitoiu 28.05.2022, 11:50
Volodimir Zelenski anunță că Donbasul va fi din nou ucrainean. Noutăți despre frontul din estul țării  

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că Donbasul va fi din nou teritoriu ucrainean, în contextul în care forțele armate ale lui Vladimir Putin și-au intensificat atacurile în această regiune. Liderul de la Kiev a spus că indiferent de situație, chiar dacă Rusia va aduce toată suferința și ruina în această zonă, va fi reconstruit fiecare oraș în parte.

Care este situația din Donbas

Cel mai recent raport al Institutului pentru Studii ale Războiului arată că trupele ruse atacă direct oraşul Severodoneţk, ultimul aflat sub control ucrainean din Lugansk, din regiunea Donbas, dar nu au reuşit încă să-l încercuiască.

„Trupele ruse continuă să facă progrese constante în jurul oraşului dar nu au reuşit încă să-i încercuiască pe apărătorii ucraineni. Forţele ucrainene continuă să menţină liniile de apărare în estul Ucrainei şi au încetinit avansul rusesc”, a transmis Institutul.

De asemenea, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a declarat că este posibil ca forțele ucrainene să se retragă, astfel încât să evite să fie capturate. Oficialul a mai spus, însă, că rușii nu vor reuși să captureze Lugansk în următoarele zile, aşa cum au prezis analiştii.

Serhii Haidai s-a referit la localitățile Sievierodoneţk şi Lisichansk, de pe râul Siverskii Doneţ. Guvernatoru regiunii Lugansk din Donbas a spus că ucrainenii vor avea suficientă forță și destule resurse pentru a se apăra.

Volodimir Zelenski anunta ca Donbasul va fi din nou ucrainean
Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, despre Donbas

După ce administrația separatistă din Donețk a anunțat cuceritea localității Liman – un important nod feroviar şi o cale spre marile oraşe din regiunea Donbas, președintele Ucrainei a reacționat. Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a spus că dacă ocupatorii ruși cred că Liman sau Severodoneţk vor fi ale lor, se înşală, deoarece Donbas va fi ucrainean, chiar dacă în prezent situația este „foarte dificilă”.

„De aceea trebuie să ne creştem capacitatea de apărare, să ne creştem rezistenţa, iar Donbasul va fi din nou ucrainean. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferinţa şi ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraş, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală”, a spus Volodimir Zelenski.

Pe de altă parte, Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii a susţinut în timpul unei conferinţe de presă, vineri, că Rusia continuă să obţină „câştiguri” în Donbas. Kievul cere în continuare ca Occidentul să-i furnizeze sisteme multiple de lansare de rachete pentru a contracara ofensiva rusă.   Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby a recunoscut solicitarea Ucrainei. Însă, oficialul a spus că deciziile nu au fost încă luate.

Urmăriți Impact.ro și pe