Trucuri pentru cele mai bune sarmale în viță-de-vie. Cu ce să amesteci carnea ca să iasă super gustoase

Emanuela Pană 06.10.2023, 14:20
Trucuri pentru cele mai bune sarmale în viță-de-vie. Cu ce să amesteci carnea ca să iasă super gustoase

Vrei să faci sarmale în viță-de-vie, dar ți-e teamă că nu or să iasă la fel de bune ca ale mamei sau ale soacrei? La români se spune că atunci când ți-au ieșit sarmalele ești cu adevărat gospodină. Hai să vezi câteva trucuri pentru cele mai bune sarmale în viță-de-vie.  

Sarmalele, un preparat cu tradiție la români  

În țara noastră, nu există eveniment mare la care să nu fie pe masă sarmale. Pe lângă faptul că sunt extrem de gustoase, sarmalele sunt și un preparat ”spornic”. Muncești ceva ca să umpli o oală mare, dar știi că ai săturat toată familia.  

Deși sunt considerate o mâncare națională, sarmalele sunt împrumutate din bucătăriile orientale și se găsesc în mai multe țări. La noi, nu există masă de Crăciun fără sarmale. Și, după cum bine zicea Cosmin Dragomir într-un interviu, ”sarmalele sunt și românești. Pentru că nu există un singur tip de sarma sau un singur fel de ciorbă”.  

Dacă le faci cu ingredientele potrivite, sarmalele sunt un adevărat deliciu. Pentru o experiență culinară deosebită, savurează sarmalele cu smântână și mămăligă și, opțional, un pahar de vin roșu.  

Citește și: Câtă carne trebuie pentru 100 de sarmale? Multe gospodine greșesc cantitatea, de aia nu ies gustoase

Trucuri pentru cele mai bune sarmale în viță-de-vie 

Prepararea celor mai bune sarmale în viță-de-vie poate fi o artă, iar trucurile de mai jos pot face diferența între niște sarmale banale și unele excepționale. Iată, așadar, câteva sfaturi pentru a obține sarmale delicioase: 

  1. Alege frunzele proaspete – folosește frunze de viță-de-vie proaspete sau, în lipsa acestora, frunze congelate sau la borcan. Dacă ai frunze proaspete, opărește-le câteva minute în apă clocotită pentru a le înmuia înainte de a le folosi. 
  2. Folosește un amestec de carne – pentru umplutură, combină carne de porc și carne de vită sau carne de miel pentru un gust mai bogat. Există și zone în care se folosește carne de oaie sau pasăre pentru compoziție. 
  3. Condimentează generos umplutura – adaugă în compoziție condimente și verdeață (ceapă tocată, morcov, piper negru măcinat, cimbru, foi de dafin) pentru a da sarmalelor un gust bogat și aromat. 
  4. Adaugă orez – dacă vrei să adaugi orez în umplutură, este bine să îl fierbi în prealabil sau să îl clătești sub apă rece pentru a elimina excesul de amidon. Acest lucru va preveni lipirea orezului și va face umplutura mai pufoasă.
  5. Adaugă un ou – pune și un ou în amestecul de carne, orez și legume, ca să legi compoziția. Îl poți bate puțin înainte de a-l adăuga, astfel încât albușul să nu rămână întreg. 
  6. Rularea sarmalelor – pune o frunză de viță-de-vie pe blatul de lucru și adaugă o cantitate mică de umplutură în centrul frunzei. Rulează frunza astfel încât să acoperi umplutura și apoi pliază marginile laterale în interior pentru a sigila sarmaua. 

Vezi și: Câtă ceapă se pune la 1 kilogram de carne pentru sarmale? Secretul gospodinelor

Alte sfaturi pentru sarmale ca la carte  

Un alt lucru de care trebuie să ții cont atunci când gătești sarmale este așezarea corectă a acestora în oală. După ce le-ai împletit, trebuie să pui sarmalele la fiert. Poți face acest lucru fie în vase de ceramică, puse la cuptor, fie la foc, în vase metalice. 

Trucuri pentru cele mai bune sarmale in vita-de-vie
Sfaturi pentru sarmale in vita-de-vie de nota zece

Pune sarmalele într-o oală cu fundul gros, într-un singur strat. Așează-le lipite una de alta pentru a preveni deplasarea în timpul gătirii. În cazul în care te întrebi câtă apă trebuie să pui la fiert, trebuie să știi că există și aici un secret: dacă vrei ca sarmalele să nu iasă prea moi, este necesar ca apa pe care o pui la fiert să nu fie prea multă, să le înece.  

De asemenea, ține cont și de tipul de carne folosit la compoziție. Carnea de vită, de pildă, absoarbe mai multă apă decât carnea de porc. Și, nu în ultimul rând, aromatizează cu bulion sau suc de roșii.  

Gătește sarmalele în viță-de-vie la foc mic și îndelungat și nu uita să acoperi oala cu un capac, pentru a menține umiditatea în timpul gătirii și pentru a evita evaporarea excesivă a lichidului. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...