Friptura de pui, fragedă și aromată, este unul dintre preparatele culinare preferate ale românilor, întrucât are un gust bun și este ușor de realizat. Însă, dacă nu este gătită cum trebuie, carnea poate ajunge în farfurie uscată și fadă. Iată câteva trucuri pentru cea mai bună friptură de pui.
Carnea de pui este săracă în grăsimi și nu conține carbohidrați, ceea ce o face alimentul perfect pentru siluetă. Întrucât este fragedă și gustoasă, carnea de pui este și preferata celor mici. Consumul acesteia este recomandat și în timpul sarcinii, pentru a evita disconfortul stomacal.
Carnea de pui se digeră mult mai ușor în comparație cu alte tipuri de carne, cum ar fi cea de vită, de porc sau de oaie. Însă, atunci când vrei să gătești carne de pui, trebuie să fii atent, în primul rând, la calitatea acesteia. Probabil ai văzut, de-a lungul timpului, diverse reportaje despre condițiile în care sunt crescuți industrial puii, hrăniți cu tot felul de substanțe și dopați cu hormoni.
După ce te-ai asigurat că ai cumpărat o carne de calitate, poți trece și la rețetă. Iar astăzi ne oprim la friptura de pui, unul dintre cele mai comune preparate făcute în bucătărie. Întotdeauna savurăm cu plăcere o friptură de pui fragedă, însă, în spatele acestui preparat se află câteva trucuri culinare.
Un aspect căruia trebuie să îi dai importantă dacă vrei să obții cea mai gustoasă friptură de pui este frăgezirea cărnii – un proces simplu, dar care necesită timp. Trebuie, de asemenea, să ai grijă la ingredientele folosite, întrucât acestea pot modifica textura cărnii, făcând-o mai fragedă și mai suculentă.
Iată câteva trucuri care te vor ajuta să faci o friptură de pui ca la carte:
Carnea devine mai fragedă și mai suculentă dacă o stropești cu suc de lămâie înainte de a o pune la fript;
Carnea de pui va căpăta gustul cărnii de vânat dacă este frecată cu condimente și este ținută timp de 24 de ore în marinadă de oțet, foi de dafin, piper și ienibahar;
Usturoiul, piperul, boiaua, busuiocul sau oregano sunt doar câteva dintre mirodeniile pe care le poți folosi pentru a prepara o friptură delicioasă de pui. În funcție de preferințe, poți adăuga și alte condimente;
Carnea de pui se rumenește mai frumos dacă o stropești cu bere înainte de a o scoate din cuptor;
Pentru a căpăta textura și aroma pe care ți le dorești, poți să înțepi sau să crestezi carnea și, în loc să tai rondele ceapa și usturoiul, le poți zdrobi;
Atunci când lași carnea la marinat, este recomandat să optezi pentru vasele din plastic, sticlă sau ceramică și să le eviți pe cele din aluminiu;
Tot pentru a obține o friptură de pui suculentă, pune o bucățică de hârtie de copt peste pieptul de pui înainte de a-l da la cuptor.
Alte trucuri și sfaturi utile pentru o friptură gustoasă
Dacă te-ai săturat de pieptul de pui fad și de bucățile uscate de friptură, învață următoarele secrete despre acest preparat.
Carnea pentru friptură nu se bate niciodată prea tare, pentru a nu se distruge fibrele;
Friptura de pasăre la cuptor se poate unge cu apă rece sau rom;
Vinul alb este, de asemenea, foarte potrivit pentru friptura de pui la cuptor. După ce a fost așezată în tavă, se stropește carnea cu vin alb pentru o aromă deosebită;
Sucul proaspăt de lămâie împiedică prinderea fripturii de tavă;
Pantele aromatice pot fi folosite și ca umplutură pentru carnea de pui. Rozmarinul, cimbrul, cuișoarele, dafinul, piperul boabe, menta – toate merg de minune cu carnea de pui;
Tot pentru umplutură poți folosi unt, usturoi sau fructe (de pildă, mere);
O umplutură de muștar, unt și cimbru plasată sub pielea puiului va face ca preparatul să fie parfumat și gustos.
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...