Trucul pe care trebuie să-l știe românii care au perdele la geamuri. Efectul e cu adevărat nebănuit

Stan Filon 29.04.2022, 15:32
Trucul pe care trebuie să-l știe românii care au perdele la geamuri. Efectul e cu adevărat nebănuit

Perdelele dau un aspect foarte plăcut locuințelor noastre, atât pe interior, dar și din exterior. Vecinii pot admira perdelele noastre de la geam, așa că acestea trebuie să fie albe, curate și frumoase. Chiar dacă le spălăm de două-trei ori pe an, atunci când o facem este destul de greu, deoarece au dimensiuni mari și ocupă destul de mult loc pe sârmă. În plus, sunt și foarte delicate, așa că trebuie să știm cum să le spălăm.

Cum se spală perdelele, pentru a ne bucura de ele cât mai mult timp

Perdelele sunt făcute din materiale delicate, care se pot deteriora destul de repede, mai ales dacă sunt spălate prea des. Trebuie să știm exact din ce material sunt făcute, pentru a ști cum să spălăm perdelele. Temperatura la care sunt spălate perdelele este cea mai importantă, dar nici detergentul nu trebuie neglijat, deoarece și el joacă un rol important în curățarea acestora.

Pentru început, trebuie să precizăm faptul că dacă sunt pete pe perdele, acestea trebuie să fie scoase simplu, cu apă și săpun, iar spalarea trebuie făcută conform indicatiilor de pe etichetă, mai ales cu respectarea strictă a temperaturii de spălare.

Trucul pe care trebuie sa-l stie romanii care au perdele la geamuri
Trucul pe care trebuie sa-l stie romanii care au perdele la geamuri

Ce perdele se spală și ce perdele se șterg doar

Perdelele cu imprimeuri nu se vor spăla niciodată folosind detergent pudră, deoarece acesta conține produse de albire și s-ar putea ca la final să nu mai avem aceleași culori. Se folosește, în schimb, săpun de casă sau detergent lichid. De asemenea, perdelele nu se usucă niciodată la soare, iar de călcat se vor călca ușor umede.

Este musai să cunoști materialul din care sunt făcute. Trebuie să știi că perdelele din in pot fi spălate la mașină la cel mult 50 de grade Celsius și este important ca mașina să aiba un program de stoarcere sau de centrifugare minimă, pentru a nu deteriora materialul.

Perdelele de satin își vor pierde luciul dacă sunt spălate la temperaturi ridicate, cu un detergent puternic. Mai degrabă renunță la a spala aceste perdele, ci șterge-le bine de praf cu o cârpă înmuiată în apă, apoi stoarsă bine. Perdelele vopsite manual, în  culori naturale, trebuie spălate doar de mână, cu săpun de casă. Cee din bumbac sunt cel mai puțin pretențioase. Acestea se spăla la cel mult 60 de grade Celsius, la mașina de spălat. Perdelele de tul se spală prin cufundarea lor rapidă într-un vas cu apă călduță în care a fost dizolvat puțin săpun.

Dar cum obținem perdele albe, ca noi? Ei bine, nu trebuie să folosim soluții din comerț. Cel mai bine este să adăugăm în apă bicarbonat de sodiu sau oțet. Dacă le folosim pe ambele, atunci nu vom mai obține rezultate bune, deoarece se vor neutraliza reciproc.

Folosește una dintre soluțiile de mai sus și vei rămâne surprinsă să vezi cât de albe vor fi perdelele tale. Chiar dacă le spălăm de două trei ori pe an, asta nu înseamnă că nu le curățăm. Săptămânal, putem șterge de praf perdelele cu un pămătuf sau un aspirator de mână, deoarece se poate strânge praf, mai ales în falduri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...