Trucul mai puțin știut de șoferi. Cum poți să reduci consumul de carburant, dacă mergi cu aerul condiționat pornit

Diana Dumitrache 17.07.2020, 17:45
Trucul mai puțin știut de șoferi. Cum poți să reduci consumul de carburant, dacă mergi cu aerul condiționat pornit

Temperaturile crescute din ultima perioadă obligă şoferii să folosească clima atunci când circulă cu maşina. Specialiştii vin în întâmpinarea conducătorilor auto şi demonstrează cum poţi să reduci consumul de carburant, dacă mergi cu aerul condiționat pornit.

Cum poți să reduci consumul de carburant, dacă mergi cu aerul condiționat pornit

Mulţi conducători auto se plâng că folosirea aerului condiţionat în maşină este un lucru cât se poate de costisitor. Specialiştii, însă, vin cu o soluţie pentru a consuma mai puţin carburant. Practic, aceştia recomandă folosirea butonului de recirculare a aerului. Dacă vă întrebaţi despre câtă energie este vorba, este important să ştiţi că, în mediul urban, consumul creşte cu 5,4%. Iar pe autostradă sau şosele de mare viteză se va observa o creştere de doar 2,7%.

Experţii explică motivul pentru care instalaţia de aer condiţionat consumă carburant. Sistemul, spun aceştia, are doi consumatori: electro-ventilatorul şi compresorul de freon. Cu alte cuvinte, atunci când apăsăm butonul de AC, ventilatorul destinat răcirii radiatorului de freon porneşte şi ambreiajul compresorului de aer condiţionat se cuplează. Practic, este vorba de o sarcină suplimentară care face motorul să depună mai mult efort.

Trucul mai puțin știut de șoferi. Cum poți să reduci consumul de carburant, dacă mergi cu aerul condiționat pornit

Una dintre cele mai des făcute greşeli de şoferi este să dea drumul la AC imediat ce au intrat în maşină. Un gest extrem de periculos! Conform experţilor, atunci când autoturismul este lăsat la soare, cu geamurile închise, în interior se pot acumula până la 4.000mg de benzen. Adică de 40 de ori mai mult decât nivelul permis. Acesta este o substanţă care afectează grav ficatul şi rinichii. Astfel, este recomandat să dechizi geamurile maşinii înainte de a porni clima.

Prima maşină cu aer condiţionat a ieşit “pe piaţă” în anul 1939!

Deşi pare ireal, primul autoturism echipat cu aer condiţionat a fost prezentat la Salonul Auto Naţional din Chicago, pe 8 iulie 1939. Desigur, dispozitivul era unul extrem de scump. Mai exact, costa 274 de dolari care înseamnă astăzi 4.000 de dolari. O mică avere, aşa-i?! Dispozitivul răcea sau încălzea aerul din maşină la nivelul setat, apoi îl dezumidifica.