Trucul lui Raed Arafat pentru a nu se infecta cu noul coronavirus: „Nu e nicio rușine”

Cătălina Burghelea 10.12.2021, 06:19
Trucul lui Raed Arafat pentru a nu se infecta cu noul coronavirus: „Nu e nicio rușine”

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a vorbit din nou despre măsurile de protecție pe care trebuie să le ia românii care vor da petreceri private de Crăciun și Revelion, în condițiile în care anumite țări europene au impus un număr maxim de persoane care pot lua parte la astfel de evenimente de sărbători. De asemenea, medicul a vorbit despre un „truc” la care apelează, pentru a se feri, pe cât posibil, de infecția cu noul coronavirus.

Raed Arafat, mesaj pentru români înainte de sărbători

Șeful DSU, Raed Arafat, are o recomandare pentru românii care plănuiesc chefuri și petreceri în propriile apartamente. Medicul pune accent pe faptul că invitații ar trebui să fie testați, vaccinați sau trecuți prin boală, pentru a putea participa la astfel de distracții private. În felul acesta, atât gazda, cât și prietenii nu vor avea de suferit după urma acestor bairamuri de Crăciun și Anul Nou.

Ce recomandări are medicul pentru petrecerile de Crăciun și Revelion

Medicul Raed Arafat a declarat joi, 9 decembrie, în ziua în care anumite restricții anti-Covid au fost relaxate și starea de alertă a fost prelungită în România, că toată lumea trebuie să se asigure că oamenii pe care îi invită la petrecerea de sărbători nu pune pe nimeni în pericol. Românii să fie cu mare băgare de seamă să nu fie îmbulzeală, să nu fie foarte mulți invitați din diferite case, din diferite gospodării, pentru că riscul de a aduce infecția și de a o transmite este foarte mare.

„Noi nu avem această abordare. Știu că Germania, Marea Britanie, Țările de Jos și țările nordice au astfel de abordări și posibilitatea să aplice astfel de reguli. Noi le recomandăm oamenilor și le spunem clar că și în locuințele proprii trebuie să respecte regulile, iar dacă au de gând să facă chefuri în apartament, să limiteze numărul oamenilor și să se asigure că cei care vin, totuși, sunt testați, sunt trecuți prin boală sau vaccinați.

Chiar în casa ta, dacă vin mai mulți, asigură-te că oamenii pe care îi inviți nu te pun în pericol și nu-i pun nici pe alții. Trebuie să te asiguri să nu fie îmbulzeală, să nu fie aglomerat, să nu fie foarte mulți din diferite case, din diferite gospodării, pentru că riscul de a aduce infecția și de a o transmite e foarte mare. Înțelepciunea trebuie să fie înainte de orice (…). Chiar dacă situația e neplăcută, chiar dacă nu este cum ne-o dorim, să acceptăm că poate, cu niște limite, la sfârșitul anului viitor vom ajunge mai aproape de normalitate.”, a precizat Raed Arafat, la Digi 24.

Ludovic Orban a spus ca petrecerile de Revelion ar putea sa fie interzise

Testarea este esențială în următoarea perioadă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență recomandă testarea Covid, mai ales în cazul în care la reuniunile în familie, spre exemplu, participă și persoane în vârstă. În felul acesta, previi infectarea celor dragi.

„La masa în familie, dacă oamenii locuiesc împreună, nu este o problemă. Dacă vin din mai multe case, trebuie să respecte niște reguli. Să nu fie îmbulzeală. Dacă vor face un test, previn răspândirea în rândul lor, mai ales dacă au persoane în vârstă. Putem recomanda orice, important e ca oamenii să înțeleagă. Dacă sunt mese de familie cu vârstnici, cu nevaccinați, e bine ca toată lumea să se testeze pentru a preveni infectarea persoanelor în vârstă.”, a explicat dr. Arafat.

Trucul la care apelează șeful DSU, pentru a preveni răspândirea de Covid

Totodată, Raed Arafat a dezvăluit la ce „truc“ apelează la birou, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Este o metodă banală, pe care toată lumea ar trebui să o facă.

„Pe lângă vaccinare, măsurile celelalte, cele mai simple, sunt măsurile de protecție sanitară: mască în zonele aglomerate, în spații închise, dezinfecția frecventă. Ai dat mâna cu cineva? Fără nicio rușine iei dezinfectantul și dai pe mână. Și îl dai și la persoana respectivă, dacă vrei să fii corect!”, a conchis secretarul de stat.

Urmăriți Impact.ro și pe