Trucul care te ajută să scapi de coșmaruri. Așa vei avea un somn bun

Ana-Maria Tudor 05.06.2023, 10:18
Trucul care te ajută să scapi de coșmaruri. Așa vei avea un somn bun

Visele neplăcute, chinuitoare sau chiar înfricoșătoare sunt fenomene care adesea ne complică viața, afectându-ne atât din punct de vedere psihic, cât și fiziologic. Experții ne avertizează că, în multe cazuri, astfel de stări pot fi evitate dacă urmăm câteva reguli de bază.

Visele urâte îți afectează somnul

Trucul prin care poți să ai un somn liniștit
 

Visele urâte sunt acele experiențe nocturne care ne pot tulbura liniștea și ne pot afecta starea de bine. Acestea pot varia în intensitate și tematică, dar adesea implică situații neplăcute, înfricoșătoare sau neconfortabile.

Atunci când avem coșmaruri, ele pot avea un impact negativ asupra noastră, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Putem resimți teamă, anxietate, tristețe sau chiar stres, iar aceste emoții negative pot persista și după trezire. Visele urâte pot provoca și tulburări de somn, conducând la o odihnă insuficientă și la o stare de oboseală pe parcursul zilei. Însă, specialiștii în psihologie și somnologie susțin că visele urâte pot fi cauzate de diferiți factori, cum ar fi stresul, anxietatea, traumele emoționale, evenimentele recente dificile sau chiar anumite afecțiuni medicale, iar frecvența și intensitatea acestora poate varia de la persoană la persoană.

Cum poți scăpa de coșmaruri

Pentru a înțelege natura coșmarurilor, putem recurge la dictonul roman o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Acesta sugerează că ceea ce afectează activitatea cerebrală în timpul somnului poate fi cauzat de stilul de viață pe care îl adoptăm.

Un program haotic de muncă și de somn este unul dintre factorii principali care conduc la apariția coșmarurilor. Dacă reușim să ne impunem un program regulat, în care să ne trezim și să ne culcăm în jurul aceleiași ore, există șanse mai mari că visele să nu mai fie atât de înspăimântătoare. Alegerea unei cine modeste și sărace în calorii poate fi o altă opțiune sănătoasă, deoarece un stomac prea plin în timpul nopții poate favoriza apariția viselor neplăcute.

Încercarea de a te detașa de telefon sau de alte dispozitive IT poate avea beneficii asupra calității somnului. Studiile arată că concentrarea atenției asupra acestora poate împiedica creierul să intre într-o stare de relaxare naturală care apare în mod normal seara, din cauza luminii albastre. În schimb, lectura unei cărți poate fi o metodă mult mai potrivită de relaxare.

Stresul și problemele de la locul de muncă, precum și influențele negative din anturaj pot fi cauze majore ale unui somn de proastă calitate și pot induce visele neplăcute. Din păcate, în astfel de situații, soluțiile pot fi complexe și pot implica atât tehnici de relaxare, cât și decizii care pot părea radicale, cum ar fi schimbarea locului de muncă sau a stilului de viață.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe