Trucul ca să păstrezi roșiile proaspete săptămâni la rând. Unde trebuie să le depozitezi ca să nu se strice

Stan Filon 23.07.2023, 17:20
Trucul ca să păstrezi roșiile proaspete săptămâni la rând. Unde trebuie să le depozitezi ca să nu se strice

Românii care cresc roșii în propria lor curte, dar și cei care adoră să cumpere de la piață multe roșii, trebuie să cunoască trucul care te ajută să păstrezi roșiile proaspete săptămâni la rând. Vezi în rândurile de mai jos ce trebuie să faci!

Trucul ca să păstrezi roșiile proaspete săptămâni la rând

Foarte mulți români adoră să crească roșii în propria lor curte, mai ales în condițiile în care se tot discută de cât de poluate și pline de pesticide sunt roșiile din comerț. Micii agricultori se pot trezi însă cu o cantitate destul de mare de tomate, așa că trebuie să știe cum să facă să păstreze roșiile proaspete cât mai mult timp. Iată câteva sfaturi în acest sens:

  • Încercați să culegeți roșiile atunci când sunt în prima parte a intervalului perioadei de coacere, fără a se înmuia însă pe plantă. Treceți la recoltarea roșiilor după ce observați că acestea au o culoare uniformă. Roșiile care sunt prea coapte se vor deteriora mai repede.
  • Manipulare atentă: În timpul recoltării și a manipulării roșiilor, fiți atenți să le tratați cu grijă pentru a evita lovirea sau zgârierea lor. Partea lovită va începe să se strice în câteva ore și se va extinde cu repeziciune în întregul fruct. Citește și Când se pune azot la roșii. Sfaturi de la grădinari pentru o recoltă bogată
Trucul ca sa pastrezi rosiile proaspete saptamani la rand. Unde trebuie sa le depozitezi ca sa nu se strice
Trucul ca sa pastrezi rosiile proaspete saptamani la rand. Unde trebuie sa le depozitezi ca sa nu se strice

Nu spălați roșiile după recoltare

  • Nu spălați roșiile după recoltare și nu le culegeți imediat după ploaie, ci lăsați-le să se usuce înainte de a le lua din solar sau grădină. Acest lucru va prelungi durata în care pot fi consumate în stare proaspătă.
  • Condiția principală de păstrare trebuie să includă un loc răcoros și întunecat. Temperatura ideală de păstrare a roșiilor este între 10 și 15 grade Celsius. Totodată, protejați roșiile de expunerea directă la soare după recoltare. Păstrați-le într-un loc umbrit sau le puteți acoperi cu un prosop sau hârtie de ziar.
  •  Verificați periodic roșiile și îndepărtați imediat pe cele care prezintă pete, lovituri sau semne de deteriorare. Acestea pot afecta și celelalte roșii.
  • Nu păstrați roșiile în frigider. Frigiderul va încetini procesul de coacere, dar va face ca roșiile să-și piardă gustul și aroma.
  • Nu păstrați roșiile lângă alte fructe și legume care eliberează etilenă. Etilena este un gaz care accelerează procesul de coacere, ceea ce poate face ca roșiile să se deterioreze mai repede.
  • Nu păstrați roșiile în pungi sau sacoșe ori recipiente ermetice sau parțial deschise, deoarece umiditatea acumulată poate favoriza dezvoltarea mucegaiului.

Dacă aveți totuși prea multe roșii, puteți să le faceți suc de roșii sau bulion pentru iarnă sau chiar să le congelați. Roșiile congelate pot fi folosite în diverse feluri de mâncare, cum ar fi supe, tocănițe și sosuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...