Trei zile de doliu național în Liban, după exploziile uriașe din Beirut. Care este bilanțul tragic

Raluca Juncu 05.08.2020, 11:03
Trei zile de doliu național în Liban, după exploziile uriașe din Beirut. Care este bilanțul tragic

Premierul libanez Hassan Diab a decretat trei zile de doliu național începând de miercuri, după ce două explozii masive au zguduit capitala țării. Deflagrațiile succesive au avut loc în zona portuară din Beirut, acolo unde au luat foc peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu, din mai multe depozite.

„Asistăm la o catastrofă uriașă. Sunt victime peste tot”

Bilanțul provizoriu a crescut în această dimineață la 100 de morți și peste 4.000 de răniți în urma exploziilor. Premierul țării, Hassan Diab a transmis că începând de astăzi și până vineri Libanul se va afla în trei zile de doliu național, în memoria victimelor răpuse de tragedie.

„Asistăm la o catastrofă uriașă. Sunt victime peste tot”, a declarat șeful Crucii Roșii din Liban, George Kettani, pentru presa locală.

Cea mai mare problemă însă cu care se confruntă acum autoritățile libaneze este faptul că spitalele s-au ocupat în proporție de 100%, la scurt timp după explozii. Medicii transmit apeluri disperate către populație să vină să doneze sânge, dar și către autorități, cărora le solicită mai multe echipamente medicale. Premierul Libanului solicită ajutor statelor prietene, către care lansează un apel de urgență.

Lideri din întreaga lume au transmis mesaje de condoleanțe pentru victimele din Beirut. Emmanuel Macron a scris pe Twiiter că Franța se angajează să ofere ajutor pentru medicii din Beirut.

„Am detașat personal din securitatea civilă și câteva tone de echipamente medicale în Liban. Medicii de urgență se pot deplasa cât mai repede la Beirut pentru a consolida spitalele”, a scris președintele Franței pe rețeaua socială.

La rândul său, Preșesdintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe către familiile victimelor din Liban.

„Sincerele mele condoleanțe pentru familiile victimelor din teribilele explozii din Beirut. Suntem aproape de Liban și de libanezi în aceste momente dificile”, a scris șeful statului pe Twitter.

Provenința materialelor care au explodat în port

Michel Aoun, președintele Libanului a transmis că cele 2.750 de tone de azotat de amoniu nu au fost depozitate într-un mediu sigur, în cei șase ani în care au stat în acele depozite de lângă port. Totodată, Aoun a subliniat importanța decretării stării de urgență timp de două săptămâni, timp în care autoritățile să poată gestiona efectele devastatoare ale tragediei. Această cantitate uriașă de substanțe a fost transportată de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, ca proprietate a unui afacerist rus, notează publicația Unimedia, citând moldo-street.com.

Sursa foto: capturi YouTube

Urmăriți Impact.ro și pe