Prima mărturie românească din mijlocul exploziei din Beirut. ”S-au pulverizat într-o clipă”

Diana Dumitrache 05.08.2020, 10:19

Cel puţin 100 de oameni au murit şi peste 4.000 au fost răniţi. Acesta este cel mai recent bilanţ al exploziei care a zguduit oraşul Beirut. Un depozit din portul capitalei Libanului a sărit în aer. Printre cei aflaţi în oraşul în care a avut loc tragedia se numără şi ambasadorul României în Liban. Acesta a făcut mărturisiri şocante.

Mărturiile ambasadorului României la Beirut: “Jumătate din oraş este distrus”

Urmările exploziei din Beirut sunt catastrofale! Sute de clădiri au fost distruse, în timp ce altele aflate la kilometri distanță au fost serios avariate. Printre acestea este și sediul ambasadei României de la Beirut.

“Au existat, practic două explozii. A fost una mai mică,  sub forma unui incediu, care ulterior a răbufnit. La câteva secunde, a fost explozia cea mare. Aceasta a avut loc în zona portului, într-un depozit în care se aflau artificii şi materiale inflamabile și explozibile.

Noi ne aflăm la 8-8,2 kilometri față de locul în care s-a întâmplat evenimentul și am avut stricăciuni la Ambasadă. Este vorba despre distrugeri parțiale. Ferestrele au fost sparte, pulverizate, practic, de suflul exploziei. Norocul nostru a fost că la ora respectivă nu mai era nimeni în cadrul ambasadei”, a declarat , la Digi 24, Victor Mircea, amabadorul României la Beirut.

Prima mărturie românească din mijlocul exploziei din Beirut. ”S-au pulverizat într-o clipă”
Prima mărturie românească din mijlocul exploziei din Beirut. ”S-au pulverizat într-o clipă”

În urma exploziei devastatoare, vor fi trei zile de doliu în Liban

Conform premierului Hassan Diab, în depozitul în care a avut loc explozia, se aflau aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu.

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

În Beirut, au loc scene cutremurătoare! Oameni răniți, sângerând, aleargă pe străzi, încercând să ajungă la spitalele deja copleșite de numărul mare de victime. În tot acest timp, salvatorii încearcă să scoată persoanele prinse în clădirile devastate.

”Oamenii vorbesc despre spitalele la care ar trebui să ajungă. Un spital, Hotel-Dieu, a anunțat că oamenii nu ar trebui să mai vină aici. Holurile sunt pline de oameni răniți, însângerați. Oamenii plâng. Chiar spitalul a suferit pagube. Tavanul arată foarte rău, pare că e gata să se prăbușească”, a relatat un jurnalist Al Jazeera.

Autorităţile au anunţat că urmează trei zile de doliu național în Liban, începând de miercuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...