Câte victime sunt, de fapt, după exploziile din Beirut. Deflagrațiile s-au auzit până în Cipru

Raluca Juncu 05.08.2020, 08:49

Două explozii masive a zguduit marți în orașul Beirut, capitala Libanului. Evenimentele s-au petrecut în zona portuară a orașului, acolo unde au explodat aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu din mai multe depozite, potrivit declarațiilor premierului Hassan Diab, transmite AFP.

Tragedie în Beirut. Explozie masivă cu urmări devastatoare

În urma deflagrațiilor, cel puțin 78 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 4.000 au fost rănite, arată un prim bilanț. Zeci de oameni se află încă sub dărâmături, iar spitalele sunt deja pline cu pacienți răniți în urma exploziilor. Suflul acestor două explozii a fost atât de puternic încât a generat un cutremur de 3,3 grade pe scara Richter. Impactul reacțiilor chimice de proporții a fost auzit până în Cipru, care se află la 240 de kilometri de Beirut.
Ieri, spre orele serii au apărut primele imagini video cu momentul exploziilor devastatoare.

 

Premierul Libanului solicită ajutor statelor prietene, către care lansează un apel de urgență. Tototdată, șeful Executivului spune că cei care au condus la producerea acestei tragedii vor da socoteală.

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie (…)

Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti”, a declarat premierul libanez Hassan Diab, în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă, mai consemnează aceaași sursă, citată de Digi24.

Cele două explozii de ieri din Beirut au avut loc în contextul în care vineri se așteaptă pronunțarea unui verdict oferit de către magistrați în cazul asasinării fostului premier libanez, Rafik Hariri, în 2005. Începând de astăzi, Libanul va intra în trei zile de doliu național.

Ambasada României din Liban, afectată de explozii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, printr-o precizare de presă că imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.

Până la acest moment, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară, mai transmit reprezentanții MAE.

Sursa foto: capturi YouTube

Urmăriți Impact.ro și pe