Transplant simultan de față și mâini, reuşit în premieră de medici. Cum arată, după operaţie, bărbatul

Ana Anitoiu 03.02.2021, 23:04

Un transplant simultan de față și mâini a fost reuşit în premieră de medici. Un tânăr american în vârstă de 22 de ani învață acum să facă din nou lucruri obișnuite. Reușește deja să mănânce singur și să facă și alte lucruri obișnuite, la aproape șase luni de la operația ce a durat 23 de ore. Iată cum arată acum pacientul.

Cine este tânărul care a primit transplantul simultan de față și mâini

Tânărul american care a primit transplantul simultan de față și mâini este Joe DiMeo, originar din New Jersey. În urmă cu doi ani, a fost la un pas de moarte. Lucra pe tura de noapte, ca tester de produse pentru o companie farmaceutică, atunci când a adormit la volan. Mașina sa a ieșit de pe șosea, s-a izbit într-un stâlp, după care s-a răsturnat și a izbucnit în flăcări.

Din fericire, tânărul a fost salvat de un alt șofer, care a văzut accidentul cumplit și a intervenit. Joe DiMeo a stat în comă indusă timp de câteva luni și a trecut prin 20 de operații de reconstrucție chirurgicală. Acum, a primit o față nouă și mâini noi.

Transplant simultan de fata si maini, reusit in premiera de medici. Cum arata, dupa operatie, barbatul
Joe DiMeo, tanarul care a primit transplantul simultan de fata si maini, inainte de a suferi accidentul si dupa operatie

Tânărul care a primit transplantul simultan de față și mâini: ”Trebuie să rămâi puternic”

Tot din fericire, Joe DiMeo are o voință de fier. Vrea să se facă bine și știe că pentru a reuși trebuie să rămână motivat, puternic și răbdător. Tânărul, care locuiește alături de părinții lui, se poate îmbrăca din nou singur, poate mânca fără ajutor și se poate juca cu câinele lui, precum și biliard.

”Știam că recuperarea va fi cu pași mărunți tot drumul. Trebuie să ai multă motivație și răbdare. Și trebuie să rămâi puternic. Recuperarea a fost intensă. A implicat să te înveți din nou cum să faci lucruri pe cont propriu”, a spus Joe DiMeo, care va trebui să ia medicamente până la sfârșitul vieții sale, pentru ca organismul lui să nu respingă nou față și noile mâini.

Medicii sunt entuziasmați, dar precauți

De cealaltă parte, medicii au spus că transplantul simultan de față și mâini, făcut la clinica NYU Langone Health, pare că a fost un succes, dar au atras atenția că va mai trebui să treacă ceva timp pentru ca acest lucru să devină o certitudine. Totuși, aceștia au arătat și entuziasm pentru rezultate.

Doctorul Eduardo Rodriguez, care a condus echipa de transplant formată din peste 140 de persoane, a spus că a fost uimit să vadă că tânărul reușește acum să își încheie un fermoar și să se încalțe. ”Este atât de satisfăcător pentru noi toți!. Ne simțim incredibil de mândri”, a spus el.

Ce s-a întâmplat cu primele tentative de transplant simultan de față și mâini

Deși s-au mai făcut câteva transplanturi de fețe și câteva de mâini, cele simultane au mai fost încercate de doar două ori. Primul astfel de transplant a fost făcut în anul 2009, la Paris, dar pacientul a decedat la o lună după operație, din cauza complicațiilor apărute.

Cel de-al doilea transplant simultan de față și mâini a fost făcut doi ani mai târziu. Atunci, medicii au încercat să ajute o femeie care fusese mutilată de un cimpanzeu. Însă, au fost nevoiți să înlăture mâinile la doar câteva zile după intervenția chirurgicală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...