Se dau bani familiilor victimelor incendiului de la Matei Balş. Premierul Florin Cîţu tocmai a făcut anunţul

Iancu Andreea 03.02.2021, 17:58
Se dau bani familiilor victimelor incendiului de la Matei Balş. Premierul Florin Cîţu tocmai a făcut anunţul

Premierul Florin Cîțu a făcut un anunț important pentru cei care și-au pierdut rudele în incendiul de săptămâna trecut, de la Institutul Matei Balș. În cadrul conferinței de presă pe care Primul Ministru a susținut-o la Palatul Victoria astăzi, a prezentat o inițiativă neașteptată. Oficialul român a anunțat că se dau bani familiilor victimelor incendiului de la Matei Balș. Despre ce sume este vorba și ce alte teme a abordat premierul Cîțu în cadrul intervenției sale.

Florin Cîțu a făcut anunțul. Câți bani se dau familiilor victimelor incendiului de la Matei Balș

Conferința de presă susținută de Florin Cîțu la Guvern astăzi a adus în discuție un subiect delicat. După ce 11 persoane și-au pierdut viața în incendiul de la Matei Balș, în timp ce alți zeci de pacienți au fost transferați și încă sub observație medicală, premierul României a făcut un anunț important. Guvernul va da bani familiilor victimelor incendiului de la Matei Balș. Suma de 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată a fost comunicată de către liderul Executivului.

A fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se propune acordarea unui ajutor de urgență familiilor victimelor de la Matei Balș, de 5000 de lei pentru fiecare persoană afectată, suma maximă fiind de 1 milion, a declarat premierul.

Prim-ministrul a vorbit inclusiv despre o propunere de a pedepsi operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenţie anti-Covid. 

În hotărârea de astăzi  a CNSU a apărut un lucru nou. E o propunere pentru elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită o măsură complementară de suspendare a activităţii pe perioadă determinată pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei. Din păcate, chiar dacă unele restricţii au rămas în vigoare, vedem foarte mulţi operatori economici care nu respectă aceste restricţii. Această propunere vine exact pentru un act normativ care să reglementează această situaţie şi vor fi mai multe propuneri acolo, a explicat Florin Cîţu.

Premierul Cîțu a vorbit despre mai multe teme esențiale privind bugetul pe 2021
Premierul Cîțu a vorbit despre mai multe teme esențiale privind bugetul pe 2021

„Suntem foarte aproape de o forma finala a bugetului.” Ce se întâmplă cu pensiile și unele sporuri din sectorul bugetar

Primul Ministru a anunțat că o serie de sporuri oferite până acum bugetarilor vor dispărea. Astfel, bugetul pentru anul 2021 se apropie de forma sa finală, după ce mai multe sume de bani se vor adăuga în urma tăierii unora dintre sporuri. Liderul Guvernului a anunțat că sporurile pentru condiții vătămătoare vor fi eliminate.

Am terminat acea analiză. Am descoperit sporuri despre care nu știam că există și în care legislația nu e respectată în ceea ce privește suma sporurilor. Urmează legea salarizării unitare pe care o vom modifica în acest an. Cea mai mare corectură din lege e că se va face legătura între performanță și venit. Vom introduce și criterii de performanță și putem să dăm și sporuri, a declarat Florin Cîțu.

Aceste sporuri de condiții vătămătoare vor dispărea. Anul acesta vom începe cu o limitare și de anul viitor vom modifica legea, a mai spus Cîțu.

Pe de altă parte, pensionarii așteaptă cu sufletul la gură o nouă majorare a veniturilor lunare. Totuși, premierul Cîțu consideră că este greșită exprimarea apărută în spațiul public cu privire la înghețarea pensiilor în acest an. Oficialul român consideră că pensiile au fost deja majorate anul acesta, față de 2020. 

Trebuie sa modificam limbajul public, nu se poate vorbi de o inghetare a pensiilor intr-un an in care pensiile au crescut. Punctul de pensie este mai mare în 2021 decât a fost in 2020, a explicat premierul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...