Iași: Reușită în medicina românească! S-a realizat cu succes cel de-al treilea transplant de cornee din acest an

Elena Avramescu 01.02.2021, 17:31
Iași: Reușită în medicina românească! S-a realizat cu succes cel de-al treilea transplant de cornee din acest an

Al treilea transplant de cornee. Trei transplanturi de cornee în mai puțin de o lună în Iași. Astăzi a fost programată operația pentru cel mai recent transplant. Donatorul era în moarte cerebrală, iar de pe lista de așteptare a fost solicitată o femeie de 70 de ani din județul Galați.

Al treilea transplant de cornee s-a realizat cu succes

Pacienți din toată regiunea Moldovei care reprezintă o urgență sunt transferați la Clinica de Oftalmologie din Iași din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Din acest motiv, cu greu se găsește un loc liber pentru internare.  Este singurul centru public din România în care se efectueaza transplanturi de cornee. Pentru pacienții din clinica de oftalmologie există în continuare șansa transplantului de cornee. Echipa din clinică sub coordonarea prof. Dorin Chiseliță a intrat în operație la orele prânzului.

Realizează astăzi al treilea transplant din anul 2021. Este vorba despre corneea recoltată de la donatorul în moarte cerebrală în ultima săptămâna trecută, care va fi transplantată la o femeie de 70 de ani, aflată pe lista de transplant. O femeie din Județul Galați care a fost chemată și evaluată în vederea realizării intervenției, a declarat prof.dr. Diana Cimpoesu, medic coordonator UPU SMURD Iași.

Al treilea transplant de cornee
Al treilea transplant de cornee

Cealaltă cornee este evaluată și dacă are caracteristicile necesare se va face joi transplantul.

Cealaltă cornee recoltată la același donator, de la Spitalul „prof.dr. Nicolae Oblu” va fi evaluată din punct de vedere paraclinic și se va decide dacă se va face intervenția chirurgicală tot în cursul acestei săptămâni. Este o șansă pentru reluarea vederii pentru acești pacienți care au nevoie de transplant de cornee, a mai spus prof.dr. Diana Cimpoesu, medic coordonator UPU SMURD Iași.

Pe lista de așteptare sunt peste 90 de pacienți care au probleme oculare grave și care au nevoie de tranplant. Sunt persoane din toată țara.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...