Traian Băsescu, furios fiindcă România n-a intrat în starea de urgență: “Când ai 100 de morți pe zi e urgență și nu există scenariu pozitiv, doar bâlbâială sau om politic care își asumă”

Iancu Andreea 03.11.2020, 09:33
Traian Băsescu, furios fiindcă România n-a intrat în starea de urgență: “Când ai 100 de morți pe zi e urgență și nu există scenariu pozitiv, doar bâlbâială sau om politic care își asumă”

Fostul președinte al României critică modul în care autoritățile au gestionat pandemia de coronavirus în România. Conform spuselor lui Traian Băsescu, acesta consideră că țara noastră ar fi trebuit să se găsească astăzi în starea de urgență, având în vedere situația epidemiologică cu care ne confruntăm.

Traian Băsescu despre necesitatea intrării României în starea de urgență

Actualul președinte al Partidului Mișcarea Populară este de părere că țara noastră se confruntă cu o situație îngrijorătoare privind răspândirea infectării cu noul coronavirus. Traian Băsescu consideră că România ar fi trebuit să fie deja în starea de urgență având în vedere numărul zilnic de cazuri. 

“În momentul de față nu mai există scenariu optimist, numai naivii spun că e scenariu optimist la 6.500 de îmbolnăviri pe zi la 30.000 de teste. Nu mai există scenariu optimist, suntem într-o stare de urgență sanitară în primul rând pentru că sistemul sanitar este la limită, își atinge limitele zilele următoare. Când ai 100 de morți pe zi nu mai este joacă, e urgență și nu există scenariu pozitiv, doar decizie sau indecizie, bâlbâială sau om politic care își asumă”, a declarat Traian Băsescu, potrivit DCNews.

Pentru a face o comparație, fostul președinte se folosește de modelul de gestionare din Noua Zeelandă, care a reușit să se diferențieze de alte state din Europa.

“Trebuie făcut ceea ce nu s-a făcut, că de asta am ajuns aici. Nu ține exemplul cu Franța, Marea Britanie, Germania. Aceste state au resursă sanitară majoră, iar pe de altă parte în momentul de față Europa e condusă de politicieni care se uită în primul rând la sondaje și iau decizii importante în funcție de sondaje. Dacă vrem să vedem un premier responsabil ne ducem în Noua Zeelandă, premierul care a făcut ca Noua Zeelandă, cu măsuri extrem de dure, să fie într-o situație spectaculoasă în raport cu ce e în Europa.”, explică Băsescu.

România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus foto - Pexels
România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus
foto – Pexels

“Trebuia să fim în stare de urgență”

Criticile la adresa autorităților au continuat în discursul lui Traian Băsescu. Politicianul consideră că oficialii români se bazează pe sondaje, încercând să nu supere populația cu măsurile dure.

“Aici avem oameni politici care conduc după sondaje, vor să nu supere populația dar o duc drept la cimitir.
Nu se poate carantina un oraș ca Bucureștiul sau carantinări zonale. Bucureștiul trebuie să intre în niște măsuri mult mai severe pentru a opri creșterea. Bătălia este pentru sistemul sanitar, să nu îl forțam dincolo de limitele lui”, a completat el.

Potrivit lui Traian Băsescu, în România ar fi trebuit instituită starea de urgență. În schimb, politicianul consideră că autoritățile au luat măsuri populiste.

“Trebuia să fim în stare de urgență. S-au luat măsuri contra timp. Când am început să ajungem la 1.000 de îmbolnăviri pe zi, noi am deschis tot la 1 septembrie, alegeri, deschiderea școlilor. Asta nu înseamnă măsuri în acord cu realitatea. S-au luat măsuri populiste ca peste tot în Europa. Diferența este că avem un sistem de sănătate mult mai șubred”, a mai afirmat fostul președinte.

Urmăriți Impact.ro și pe