Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a luat decizia de a-și retrage acțiunile din instanță prin care avea de gând să atace sentința dată de Înalta Curte de Casație și Justiție în urma căreia a fost declarat fost colaborator al Securității.
Așadar, Traian Băsescu s-a împăcat cu ideea că va rămâne fost colaborator al Securității, după ce a decis să renunțe și la a doua cerere de revizuire a sentinței prin care a fost numit astfel. Prin avocații săi, Traian Băsescu încercase să atace la ICCJ această decizie, dar acum și-a retras acțiunea din instanță.
Șocul a venit în luna martie, când Instanţa Supremă a decis definitiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.
Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că fostul președinte ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe. Un coleg de-al său nu a mai avut voie astfel să iasă din țară, după ce Traian Băsescu ar fi spus Secrității că acesta urma să rămână peste hotare.
„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.
După ce a primit verdictul, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a rămas fără pază, dar și fără vilă de protocol, fiind singurul președinte al României care a fost privat de astfel de drepturi. În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.
„Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul”, spunea plin de speranță Traian Băsescu. „Petrov” a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.
„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, s-a apărat el.