Decizie neașteptată. Traian Băsescu şi-a retras cererea de revizuire a deciziei CNAS care îl declarase colaborator al Securității

Mihnea Tălău 21.10.2022, 13:28
Decizie neașteptată. Traian Băsescu şi-a retras cererea de revizuire a deciziei CNAS care îl declarase colaborator al Securității

La termenul de vineri de la Curtea de Apel București (CAB), avocații fostului președinte al României au anunțat că retrag cererea prin care contestau decizia CNSAS care l-a declarat pe Traian Băsescu colaborator al Securității.

Băsescu rămâne cu pecetea de ”colaborator al Securității ca poliție politică”

Băsescu solicitase în data de 25 iulie revizuirea sentinței de colaborator al fostei Securități.

Curtea de Apel București trebuia să judece astăzi calea extraordinară de atac împotriva unei decizii irevocabile, numai că avocații au retras cererea înaintată de Băsescu.

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilit că Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică.

Potrivit CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative.

Colegiul și-a argumentat decizia prin faptul că: „Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”.

Înalta Curte de casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit, pe 23 martie, că fostul președinte Traian Băsescu sub semnătura ”Petrov” a colaborat cu Securitatea, decizia fiind definitivă. În urma acestei decizii, Băsescu şi-a pierdut toate beneficiile care decurg din calitatea de fost preşedinte.

Ministerul Justiției reacționează. „Suveranitatea națională nu a fost vândută”

Privilegiile de fost președinte al României au rămas doar un vis

Privat de privilegii și catalogat oficial drept ”securist”, Traian Băsescu a solicitat revizuirea deciziei definitive pronunțate în luna martie de ÎCCJ.

El spera ca în cazul în care revizuirea îi va fi fost favorabilă să scape de pecetea de colaborator cu fosta Securitate, ba mai mult își va putea primi înapoi beneficiile pe care le-a avut în calitate de fost președinte al României.

Este vorba despre vila de protocol, despre mașina de serviciu, despre pază, dar și despre aghiotantul pe care îl avea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...