Prima reacție a lui CTP, după ce Mugur Isărescu a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea. Ce s-a aflat acum despre guvernatorul BNR

Raluca Juncu 16.06.2020, 14:10

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a aprobat săptămâna trecută o „notă de constatare” în care se consideră că Mugur Isărescu ar fi fost colaborator al Securității, în timpul regimului comunist, potrivit ziare.com. Cum comentează Cristian Tudor Popescu această situație?

CTP: „Ar fi fost de mirare ca Mugur Isărescu să nu fi colaborat cu Securitatea”

În 2019 avocatul Gheorghe Piperea solicita direcției de investigații a CNSAS să verifice dacă Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității. Potrivit concluziilor constatate în urma verificării arhivelor, Mugur Isărescu, cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume, ar fi colaborat cu organele de securitate. Cristian Tudor Popescu a subliniat într-o intervenție la Libertatea că este relevant să urmărim în ce a constat cu exactitate colaborarea guvernatorului cu Departamentul Securității Statului.

Potrivit CNSAS, Mugur Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea înainte de 1989. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Potrivit CNSAS, Mugur Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea înainte de 1989. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Ar fi fost de mirare ca Mugur Isărescu să nu fi colaborat cu Securitatea, având în vedere poziţia sa dinainte de 1989. A lucrat la Institutul de Economie Mondială, unde avea acces la documente (…) Trebuie văzut şi ce anume a făcut, dacă a dat note informative care au avut consecinţe asupra unor persoane, dacă a făcut poliţie politică”, a comentat jurnalistul.

Gazetarul spune că guvernatorul Băncii Naționale s-ar afla într-o situație „invalidă moral” în contextul în care Curtea de Apel va stabili faptul că a fost colaborator al Securității, înainte de 1989. Cristian Tudor Popescu nu crede că Mugur Isărescu își va pierde poziția din fruntea BNR dacă într-adevăr se va confirma acest lucru.

„Domnul Isărescu nu a depus o declaraţie, pentru că legea nu i-o cerea, nu putea fi verificat, până recent, în calitate de colaborator al Securităţii. Bănuiesc că nu se află în situaţia de fals în declaraţii (…) Sunt mulţi care vor spune: Ei şi ce? Nu mai are relevanţă această informaţie acum”, a mai declarat acesta.