Tragedie la un exerciţiu NATO. Nicolae Ciucă transmite condoleanțe după ce un soldat a murit într-un poligon din România

Cătălina Burghelea 18.03.2022, 13:09
Tragedie la un exerciţiu NATO. Nicolae Ciucă transmite condoleanțe după ce un soldat a murit într-un poligon din România

Un soldat român a murit, vineri dimineață, în urma unui accident petrecut într-un poligon din județul Galaţi. Militarii români și americani desfășurau o serie de exerciții NATO la momentul producerii tragediei. Potrivit România TV, soldatul român a fost strivit de un tanc și a decedat.

Accident la un poligon din județul Galați. Soldat român, lovit de un tanc

Update 18 martie, ora 13.06. Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis, vineri, condoleanţe familiei militarului român care şi-a pierdut viaţa în poligonul de la Smârdan, în timpul unei activităţi de instruire cu tancurile.

„Sunt alături de familia militarului care şi-a pierdut viaţa la Smârdan, pe timpul activităţii de instruire cu tancurile. Din păcate, o activitate de instruire de rutină s-a transformat într-o tragedie. Un om tânăr, de 36 de ani, şi-a pierdut viaţa la datorie. Transmit condoleanţe familiei îndurerate! Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris prim-ministrul pe pagina de Facebook a Guvernului.

Un militar al Armatei Române și-a pierdut viața în timpul unui exerciţiu NATO la poligonul Smârdan, din judeţul Galați. Aici are loc un exercițiu național de manevrare a tancurilor. Mai multe echipaje de ambulanță (SAJ și SMURD) ar fi ajuns în zonă, care au constatat decesul soldatului. Acesta avea 36 de ani.

„Din păcate, se întâmplă destul de frecvent în viața militară astfel de incidente, de accidente grave și nu doar în România, ci peste tot în lume. Meseria asta este plină de riscuri și ea implică o rigoare exemplară pentru a ne feri de accidente. Astăzi, un soldat călcat de tanc în poligon. Astfel de tragedii apar pe fondul unei indiscipline, pe fondul nerespectării stricte a unor reguli subliniate de fiecare dată de personalul militar. Probabil ancheta Parchetului Militar va scoate la iveală astfel de nereguli”, a declarat jurnalistul Radu Tudor la Antena 3.

Foto MApN
Foto MApN

Militari români și americani, prezenți la Smârdan

Exercițiile NATO la care au participat soldați români și americani au avut loc în poligonul din Smârdan, județul Galați. Aproximativ 1.600 de militari se antrenau aici când colegul lor a fost accidentat mortal de vehiculul blindat. În poligonul militar gălățean erau circa 900 de soldați, dintre care 700 americani.

Antrenamentul militar a fost planificat încă din luna decembrie a anului trecut și a început în primele zile ale lui martie. Pentru prima oară, americanii au participat la un exercițiu militar pe teritoriul României.

„Exerciţiul e o experienţă grozavă, din care am avut de învăţat. Am avut oportunitatea să lucrăm cu tancurile româneşti, cu soldaţii români, dar şi cu alte elemente din armata SUA. Am învăţat mult în tot acest timp”, a precizat Jeffry Kazmi din armata americană.

Anunț MApN despre exercițiile NATO desfășurate în țara noastră

Alianța nord-atlantică a avut mai multe obiective pe care le-a stabilit, printre care verificarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor în cazul în care soldații sunt nevoiți să acționeze. Trupele și-au încheiat misiunea și urmează să se întoarcă în bazele militare.

În perioada 14-16 martie 2022, Detașamentul de Apărare Antiaeriană rotația a XI-a, structură generată de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană ,,Potaissa”, a fost evaluat de către o comisie a Comandamentului Forțelor Întrunite, în cadrul exercițiului de repetare a misiunii ce a avut loc în Poligonul Bogata.

„Gheparzi, tancuri, aruncătoare de proiectile reactive şi transportoare amfibii blindate sunt o parte din echipamentele militare care au fost deservite de către militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” şi Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, pentru executarea acestui exercițiu care marchează finalul etapei de pregătire a detașamentului ce urmează a fi dislocat începând cu luna aprilie a acestui an în Polonia”, a transmis MApN.

În cauză a fost deschisă o anchetă de către reprezentanții MApN, dar și de Parchetul Militar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...