Tragedie în Yemen. Cel puţin 85 de morți și peste 322 de răniți în urma unei busculade din capitala Sanaa

Elena Avramescu 20.04.2023, 10:10
Tragedie în Yemen. Cel puţin 85 de morți și peste 322 de răniți în urma unei busculade din capitala Sanaa

O nouă tragedie s-a petrecut în Yemen, astfel că cel puțin 85 de persoane au fost ucise şi peste 322 au fost rănite într-o busculadă petrecută în capitala Sanaa, au declarat joi oficiali houthi, potrivit AFP.

85 de morți în urma unei busculade din Yemen

„85 de persoane au fost ucise, iar peste 322 au fost rănite într-o busculadă în timpul unei acţiuni caritabile organizate în districtul Bab el Yemen, a declarat o sursă de securitate din Sanaa. Această evaluare a fost confirmată de un oficial al autorităţilor medicale rebele. Printre cei care au murit se numără femei şi copii, iar în jur de 50 de răniţi sunt în stare gravă”, a spus o sursă de securitate.

Ulterior producerii tragediei, victimele busculadei, considerată una dintre cele mai mortale din ultimii zece ani, au fost transportate la spitalele din apropiere, iar organizatorii evenimentului au fost arestaţi, după cum a notat Ministerul de Interne într-un comunicat publicat de agenţia de presă rebelă, Saba.

„Sunt zeci de morţi în urma unei busculade în timpul unei distribuiri haotice de sume de bani de către anumiţi comercianţi”, conform aceluiași comunicat de presă.

Tragedie in Yemen
Tragedie in Yemen

Yemenul este cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică și a fost aproape distrusă începând cu anul 2014 de un conflict între houthi, rebeli susţinuţi de Iran, şi forţele proguvernamentale susţinute de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită.

Acest război a dus la una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, înregistrându-se sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate, într-un context de epidemii, lipsă de apă potabilă şi foamete acută. În acest sens, se pare că mai mult de trei sferturi din populaţie depinde de ajutorul internaţional, care este în continuă scădere.

În decursul săptămânii trecute, o delegaţie saudită, ce a fost însoţită de mediatori din Oman, s-a deplasat la Sanaa pentru discuţii ce au rolul de a revigora armistiţiul şi a pune bazele pentru o încetare a focului mai durabilă. În acest context, guvernul şi rebelii au efectuat în ultimele zile un schimb de aproape 900 de prizonieri.

Yemenul nu a cunoscut o asemenea oportunitate serioasă pentru un proces de convenire a păcii în ultimii opt ani. Dar să nu ne facem iluzii. Mai este mult de făcut pentru a construi încredere şi a face compromisuri”, a declarat luni emisarul ONU Hans Grunberg.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...