Tradiții și superstiții de Halloween 2023. Cum a ajuns dovleacul să fie simbolul acestei sărbători?

Emanuela Pană 30.10.2023, 14:41
Tradiții și superstiții de Halloween 2023. Cum a ajuns dovleacul să fie simbolul acestei sărbători?

Halloween-ul este o sărbătoare cu origini celtice, care a fost adoptată de numeroase popoare din lumea occidentală. Sărbătoarea s-a răspândit începând cu secolul al XIX-lea, prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite. În prezent, Halloween-ul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători, fiind celebrat prin petreceri tematice și diverse obiceiuri. Iată cele mai răspândite tradiții și superstiții de Halloween 2023.  

De unde vine sărbătoarea de Halloween?  

Halloween-ul, cunoscut în întreaga lume ca o sărbătoare a costumelor înfricoșătoare și a dovlecilor sculptați, își are rădăcinile în obiceiurile și tradițiile vechilor popoare celtice. Originar din regiunile care astăzi formează Irlanda, Marea Britanie și nordul Franței, această sărbătoare era cunoscută ca ”Samhain” și era celebrată la sfârșitul verii.  

Pentru celți, Samhain marca sfârșitul anului agricol și începutul iernii, fiind considerat și momentul în care lumea celor vii se intersecta cu lumea spiritelor. Acesta era un moment sacru, când se credea că spiritele strămoșilor reveneau pe pământ, iar oamenii se costumau în haine înfricoșătoare pentru a alunga spiritele rele și a proteja recoltele. 

Cu timpul, aceste tradiții celtice s-au împletit cu obiceiurile romane și creștine, dând naștere sărbătorii pe care o cunoaștem astăzi ca Halloween. Astfel, un vechi ritual agricol s-a transformat într-un eveniment global, cu tradiții și simboluri diverse.  

În fiecare an, oamenii se bucură de această sărbătoare în moduri noi, inovative, păstrând însă și tradițiile vechi. Halloween-ul este un moment ideal pentru distracție, însă cei care țin la acest eveniment, care are loc în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, respectă și o serie de tradiții și obiceiuri legate de această zi. 

Citește și: Mesaje și urări de Halloween 2023. Cele mai înspăimântătoare SMS-uri de Halloween 

Tradiții și superstiții de Halloween 2023 

Printre activitățile specifice de Halloween se numără purtarea de costume tematice, colindatul, sculptarea dovlecilor în forma de felinare, farse și vizitarea unor locuri presupus bântuite. În această zi, copiii se costumează în vrăjitoare, mumii, animale sau alte personaje și merg din casă în casă întrebând ”Trick or Treat?”.  

Traditii si superstitii de Halloween 2023
Traditii si superstitii de Halloween 2023

Sculptarea dovlecilor  

Tradiția de a sculpta dovleci, cunoscută și sub numele de ”Jack O’Lanterns”, are rădăcini adânci în folclorul irlandez. Povestea spune că Jack, un om viclean și lacom, a reușit să-l înșele pe Diavol de două ori, forțându-l să-i promită că nu îi va revendica sufletul. Când Jack a murit, nu a fost primit nici în Rai, din cauza faptelor sale rele, dar nici în Iad datorită promisiunii Diavolului.  

Astfel, Jack a fost condamnat să rătăcească între cele două lumi, cu un tăciune aprins într-un nap pentru a-și lumina calea. Irlandezii au început să sculpteze fețe în napi și ridichi pentru a alunga spiritele rele, iar tradiția a continuat cu dovleci în America, dând naștere celebrului ”Jack O’Lantern”. 

Costume tematice  

Costumele reprezintă un element central al sărbătorii, oferindu-le celor care celebrează Halloween-ul ocazia de a-și exprima creativitatea și de a intra în pielea personajelor preferate. Fie că sunt inspirate din filme, basme, sau simple creații originale, aceste costumații transformă noaptea de Halloween într-un carnaval plin de culoare, mister și distracție. 

Trick or Treat 

Tradiția de a colinda de Halloween, cunoscută sub numele de ”Trick or Treat?”, este așteptată cu nerăbdare de copii din întreaga lume. Îmbrăcați în costume variate și originale, copiii bat la ușile vecinilor, rostind formula ”Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), așteptându-se la dulciuri sau alte surprize. 

Filme de groază  

Halloween-ul reprezintă ocazia ideală pentru a te bucura de filme de groază. Numeroase persoane aleg să își petreacă seara de Halloween privind pelicule clasice de groază sau serii de filme cu tematică macabră. Această obișnuință s-a răspândit atât de mult încât au apărut chiar și festivaluri de filme de groază organizate în jurul sărbătorii. 

Vezi și: Rețete cu dovleac pentru Halloween 2023. Idei de gustări delicioase

Curiozități despre această sărbătoare

Descoperă, în continuare, câteva curiozități despre Halloween, sărbătoarea misterului și distracției: 

  • În Scoția, există obiceiul ca tinerele nemăritate să atârne un cearșaf ud în fața focului în seara de Halloween. Conform tradiției, aceasta le-ar permite tinerelor să își zărească ursitul;  
  • Se crede că dacă porți hainele pe dos și mergi înapoi în noaptea de Halloween, vei vedea o vrăjitoare la miezul nopții;  
  • Există persoane care manifestă o teamă intensă față de sărbătoarea de Halloween, iar această fobie specifică se numește Samhainofobie;  
  • În noaptea de Halloween se vând 25% din totalul bomboanelor. Americanii, de exemplu, achiziționează în jur de 9 milioane de kilograme de dulciuri pentru această sărbătoare; 
  • În Alabama, SUA, este interzis să te îmbraci în haine de călugăriță sau preot cu ocazia Halloween-ului. Mai multe curiozități, aici 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...