Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024. Ce este bine să dai de pomană pe 9 martie?

Emanuela Pană 07.03.2024, 10:00
Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024. Ce este bine să dai de pomană pe 9 martie?

În fiecare an, pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de mucenici, soldați romani uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius. Această sărbătoare are o simbolistică aparte, fiind însoțită de numeroase superstiții. Vezi tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024. 

Sfinții 40 de Mucenici, prăznuiți pe 9 martie

Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 9 martie, ocazie cu care se respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Cei 40 de soldați romani au fost omorâți, pe vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola, pentru credința lor în Hristos.

Sfinții Mucenici erau membri ai Legiunii a XII-a Fulminata din Armenia, fiind soldați creștini proveniți nu doar din rândul românilor, ci și din greci și armeni.  

Agricola, guvernatorul Armeniei, când a aflat despre credința celor 40 de Mucenici, i-a obligat să se închine idolilor. Însă, fiindcă au refuzat, au fost închiși și bătuți cu pietre timp de opt zile, după care au fost aruncați într-un lac înghețat.

Unul dintre Mucenici a reușit să iasă din apa înghețată, dar a murit înainte de a ajunge la baia caldă oferită de cei care slujeau idolii. În acest timp, ceilalți Mucenici s-au rugat lui Dumnezeu să le aline suferința.

”Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alina iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, că să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”.

Ca urmare a rugăciunii lor, s-au produs miracole mari: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit, iar 40 de cununi strălucitoare au coborât asupra mucenicilor. În ciuda faptului că au fost salvați din lac, comandanții au ordonat să li se zdrobească picioarele cu ciocănele. În urma acestei torturi, toți martirii au trecut la cele veșnice.

Citește și: Cei 40 de Mucenici. Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare

Cine au fost cei 40 de Mucenici?

Cei 40 de Mucenici prăznuiți de Biserica Ortodoxă sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

Câți Mucenici au fost, de fapt? 40 sau 44?

Conform tradiției geto-dacice, se spune că au fost 44 de mucenici, număr ce coincide cu zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, data prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. O legendă, tipărită de folcloristul Simion Florea Marian, din Frătăuțul Vechi – Moldova, menționează ziua celor 44 de Sfinți. Totuși, tradiția creștină afirmă că au fost 40 de mucenici, conform crestinortodox.ro.

Vezi și: Ce este bine să faci de Mucenici, câte pahare se beau. Tradiția care aduce spor la bani

Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024

Pe 9 martie, gospodinele pregătesc colaci copți în forma cifrei 8, numiți mucenici sau sfințișori. Aceștia se fac din aluat de cozonac și se ung cu miere și nucă. În Dobrogea și Muntenia, colacii sunt de dimensiuni mici și nu se coc, ci se fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. 

Traditii si obiceiuri de Sfintii 40 de Mucenici 2024
Traditii si obiceiuri de Sfintii 40 de Mucenici 2024

În ziua închinată Sfinților 40 de mucenici se fac praznice și se împart alimente, în memoria celor dragi care nu mai sunt printre noi. Pe lângă clasicii mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole, nuci, alune și poame. Tot în această zi, se spune că bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare cu vin.  

La sate se aprind focuri în curți, grădini, pe câmp sau în fața caselor. Potrivit tradiției, copiii trebuie să sară peste ele pentru a fi feriți de boli. După ce focul s-a stins, femeile iau din cenușă și o presară de jur împrejurul gospodăriei, pentru a o proteja de șerpi. 

Pe 9 martie, gospodarii purifică animalele din gospodărie, stropindu-le cu apă sfințită. Tot de Sfinții 40 de Mucenici se retează stupii. Concret, se scot stupii afară, se curăță fagurele și se recoltează mierea, care se folosește la mucenici, dar și la diferite leacuri băbești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...